Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Zeci de mii de euro încasați anual de pensionarii speciali reangajați la stat

O mulțime de pensionari speciali (foști polițiști, diplomați sau magistrați) sunt angajați pe posturi bănoase la stat, de unde câștigă zeci de mii de euro anual.

Încercarea guvernului Orban de a pune capăt acestor situații în care pensionarii speciali cumulează pensia cu salariul de la stat s-a blocat la Curtea Constituțională.

Pe 12 februarie, CCR a declarat legea neconstituțională, dar nu pentru că interzicerea cumului pensie salariu este neconstituțională, ci pe considerente legate de modul de adoptare a legii.

Europa Liberă a inventariat câteva asemenea cazuri.

Astfel, președintele Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), Marius Petrescu, a încasat anul trecut un salariu de 130.000 de lei. La acesta s-a adăugat și pensia diplomatică de peste 95 de mii de lei.  În total,  47.000 de euro anual.

La ORNISS a fost angajat și Laurențiu Barangă, cel care a făcut o carieră prin poziții importante în statul român înainte de a fi descoperit că-și falsificase documentele de studii.  

Vicepreședintele Oficiului Național pentru Combaterea Spălării Banilor, Constantin Ilie Aprodu, a adunat anul trecut un salariu de 112.000 de lei, la care a adăugat pensia militară de la MapN de 121.200 de lei, în total 223.000 de lei, adică 46.500 de euro pe an, bani de la bugetul de stat.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a primit anul trecut un salariu de aproape 470 de mii de lei de la Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza, de la Ministerul Justiției și de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pe lângă salariu, la cei 60 de ani ai săi, Toader a încasat o pensie de 367.000 de lei, în total peste 835.000 de lei, echivalentul a 174.000 de euro.

Anul trecut, salariul mediu net în România a fost de 3.000 de lei iar pensia medie a ajuns la 1.400 de lei.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.