Confidenţialitate

Desteptarea: Un medic nutriționist spune că dieta mediteraneană ar putea fi înlocuită cu succes cu dieta carpato-danubiană | VIDEO

Profesor doctor Maria Moţa, membră a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), susţine că deşi dieta carpato-danubiană este extrem de benefică în cazul obezităţii şi diabetului, aceasta nu este promovată suficient, spre deosebire de dieta mediteraneană.

„Dieta carpato-danubiană v-o recomand cu toată căldura. Această dietă are la bază ideea alimentaţiei noastre tradiţionale: avem toate cerealele, avem toate legumele, important e să le recomandăm populaţiei şi să sugerăm cantităţile.

Dieta mediteraneană presupune să avem acces la peşte, la fructe de mare, la noi cumva e mai limitat spre deosebire de ţările mediteraneene, fiindcă acolo nu se conservă şi le pot consuma proaspete”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Maria Moţa.

“Există carne albă, de găină, de curcan, dar există și carne de porc, care nu e contraindicată, dar care trebuie limitată la anumite cantităţi, la fel ca şi carnea de vită”, spune dr. Maria Moța.

„Carnea de porc şi de vită e bine să o limităm, avem cereale, putem face pâine neagră, să consumăm în special pâine neagră. Avem merele noastre, perele noastre, fructele din zona noastră. Absolut toate fructele exotice importate se culeg în general crude, se coc forţat”, a susţinut doctorul Moţa.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.