DEȘTEPTAREA: Un avocat vrea să schimbe legea care îi lasă fără permis pe șoferii care au mâncat ciocolată cu rom sau castraveți murați

Șoferii care rămân fără permis pentru că au mâncat ciocolată cu rom, castraveți murați ori un croissant cu cremă de șampanie se uită cu speranță la Curtea Constituțională.

Sunt o mulțime de cazuri. De exemplu, un orădean a fost amendat pentru că aparatul a indicat o alcoolemie de 0,05 în aer, deşi mâncase doar câteva bomboane cu lichior, alţii au rămas fără permis după ce au consumat sirop medicinal, castraveţi muraţi sau cornuri cu ciocolată.

De asemenea, un şofer care s-a clătit cu apă de gură era cât pe ce să se aleagă cu dosar penal, etilotestul indicând o alcoolemie peste limita de 0,4. L-a salvat analiza de sânge, după cum spun chiar poliţiştii care l-au dus la Medicină Legală pentru prelevarea probelor biologice, relatează e-bihoreanul.

Cauza lor a fost dusă la CCR de un avocat care apără un șofer din Oradea sancționat pentru un pahar cu vin băut cu o seară înainte.

Pe scurt, omul a băut vinul seara, acasă, a dormit, iar dimineața l-a tras poliția pe dreapta, l-a amendat și i-a luat permisul pentru că avea alcoolemie de  0,03 în aer.

Orădeanul a făcut imediat analize de sânge ca să arate că nu a băut. Primul rezultat a indicat o alcoolemie de 0,04 g/mie, iar al doilea, după o oră, era zero. Totuși, instanţa nu i-a anulat complet sancţiunea.

Judecătoria Oradea a înlocuit amenda cu avertisment, dar a menținut suspendarea permisului pentru 90 de zile. Nu a avut încotro, așa zice Codul Rutier.

Drept urmare, avocatul lui a ajuns să ceară judecătorilor CCR să declare neconstituţionale dispoziţiile din Codul Rutier potrivit cărora toţi cei găsiţi pozitiv la etilotest sunt sub influenţa alcoolului.

Vlad, George și Luca au vorbit în Deșteptarea cu avocatul implicat în această cauză, Ionuț Iștoc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.