Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Suedia, la un pas să devină prima țară fără bancnote și monede

Suedia e pe cale să devină prima țară din lume în care nu vor mai fi folosiți deloc banii cash pentru plăți, pentru că aproape toată lumea plătește electronic. De altfel, plățile electronice sunt așa de răspândite încât unii tineri habar nu au cum arată banii reali, afirmă guvernatorul băncii centrale a Suediei.

Aparent, toată lumea e mulțumită, plățile se fac mai ușor și mai sigur, iar statul se luptă mai ușor cu evaziunea fiscală sau cu spălarea de bani.

Sună bine viitorul fără plăți cash, însă guvernatorul băncii centrale și alți specialiști sunt puțin îngrijorați. Ei vor să aibă un plan de rezervă dacă se confruntă cu o pană majoră de curent sau cu un atac cibernetic.

Tocmai de aceea, vor să oblige firmele și băncile să aibă un minimum de bani lichizi la dispoziție la care să aibă rapid acces într-o situație de criză.

Acum, Suedia are mai puțini bani în circulație decât oriunde în lume, aproximativ 1% din produsul intern brut. În Statele Unite, circulă sub formă de cash cam 8 la sută din PIB, iar în zona euro, mai mult de 10 la sută.

Până și copiii primesc bani de buzunar de la părinți tot electronic. Doar 16 la sută dintre ei mai văd și banii adevărați de hârtie pe care să îi pună în pușculiță.

Iar cea mai mare bancă din Suedia le-a făcut copiilor o pușculiță digitală. Pe care copii o verifică, din când în când, de pe telefonul mobil.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.