Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Știri bune în vremuri rele | MIERCURI, 29 aprilie

Una dintre primele inițiative pe care le-am menționat în această rubrică a fost cea numită „Un singur Cluj”, un proiect al celor mai importante festivaluri și evenimente din Cluj, alături de 50 de organizații locale și administrația publică.

Munca din ultima lună a voluntarilor a dat rezultate: aceștia au adunat 925 de mii de lei, bani ce au acoperit nevoile spitalelor, ale autorităților publice și ale grupurilor civice.

Cei mai mulți bani, adică peste 625.000 de lei, au venit de la 34 de sponsori. Restul ajutorului a fost strâns prin intermediul unor „bilete de solidaritate”, adică din donațiile făcute de aproape 4 mii de oameni. Biletele de solidaritate sunt donații online în sumă fixă care se pot face de pe site-ul unsingurcluj.ro.

De asemenea, au existat și 18 parteneri care nu au donat bani, însă au ajutat cu diverse servicii, iar valoarea totală a acestui sprijin a fost de 74.000 de lei.

Cu banii strânși din donații au fost cumpărate echipamente de protecție pentru cei din linia întâi, precum și două aparate de anestezie și ventilație.

Tot într-o lună, echipa Viziere.ro a reușit să producă și să doneze 115.000 de viziere către oamenii din prima linie.

Programul Viziere.ro  s-a născut pe 18 martie, când mai mulți tineri fondatori de startup-uri i-au invitat, pe facebook, pe toți cei care au nevoie de un astfel de dispozitiv să le scrie.

Apoi, Viziere.ro a încheiat un parteneriat cu Societatea Studenților în Medicină din București și a primit mii de cereri în doar câteva zile.

Acum, în baza de date a inițiativei sunt încă 200.000 cereri de la cadre medicale, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU sau jandarmi care se află în prima linie de acțiune.

În fine, și Arhiepiscopia Iașilor anunță că de când a fost declarată starea de urgență a acordat ajutoare de aproape două milioane de lei. Totul prin intermediul platformei Fii de ajutor.

Banii au mers atât către spitale, cât și către persoanele aflate în dificultate.

Din suma totală acordată până în prezent, de aproape 1,9 milioane de lei, peste 1,3 milioane de lei reprezintă contribuția Arhiepiscopiei Iașilor. Restul de peste 500 de mii de lei sunt donații ale altor persoane fizice sau juridice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.