Confidenţialitate

Deșteptarea României. Psihologul Domnica Petrovai: Cei mai mulți copii se simt nefericiți la școală | AUDIO

Majoritatea copiilor se simt stresați la școală, spune psihologul Domnica Petrovai. Sunt stresați din cauza examenelor, dar de multe ori presiunea vine și din partea părinților care le cer rezultate cât mai bune la învățătură.

Starea de bine vine nu vine neapărat din obținerea unor rezultate, ci din relațiile pe care le avem cu cei din jur și din sentimentul de încredere pe care ni-l transmit cei apropiați – a spus psihologul Domnica Petrovai, invitată în emisiunea ‘’Deșteptarea României’’.

”Starea de bine vine în primul rând din relații și satisfacția în relații și din rezultate, dar nu doar din rezultate. Este o presiune mare și din partea părinților, nu doar a profesorilor, negocierea este cu părinții, pentru a înțelege faptul că mai mult nu înseamnă mai bine. Mai mult nu înseamnă performanțe deosebite, mai mult nu înseamnă că copilul va fi mai deștept sau mai competent. Copilul are nevoie să fie în armonie cu timpul pe care și-l alocă pentru a se conecta el cu el, mulți copii ajuns să fie dependenți de tehnologie pentru că nu au exercițiul conectării cu ei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Temele pentru acasă nu ar trebui să dureze mai mult de oră pe zi, iar părinții ar trebui să intervină atunci când somnul copiilor are de suferit.

”Dacă temele sau ce ai de învățat interferează cu somnul, aș alege întotdeauna somnul, pentru că deprivarea de somn are întotdeauna impact asupra sănătății lui mentale și emoționale, deci îi face rău dacă nu doarme. Studiile spun că timpul alocat studiului temelor să fie limitat pentru că dacă depășește o oră, devine o sursă de stres pentru copil.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Copiii nu au nevoie de părinți perfecți, ci de părinți care se înțeleg bine – mai spune psihologul Domnica Petrovai:

”Poate primul lucru pe care avem voie să îl facem este să avem grijă să dormim, să facem mișcare, să avem grijă de relația cu partenerul pentru că copiii nu au nevoie de un părinte perfect, nu au nevoie de un părinte care să își disciplineze copilul, ci au nevoie de un părinte care să aibă momentele lui de relaxare, el se simte în siguranță când te simte fericit și bucuros, sau când vede un moment de afecțiune între tine și partener”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Psihologul Domnica Petrovai a menționat care sunt semnele că un copil e nefericit:

”Devine mai irascibil, mai abătut, pare că nu mai e interesat de școală, și poate că noi interpretăm ca lipsă de motivație dar de cele mai multe ori este un disconfort pe care copilul nu îl înțelege. Uneori apar insomnii, comportamente agresive în relația cu ceilalți copii, agresivitatea este un simptom al depresiei”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Mircea Vâlcu