Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: România are printre cele mai bune condiții de locuit din UE

România are printre cele mai bune condiţii de locuit din Uniunea Europeană, atunci când vine vorba de starea acoperişurilor, pereţilor şi podelelor.
Aceasta este concluzia unei analize efectuate de Institutul Național de Statistică pe baza unor date de la Eurostat.

Doar 10 la sută din locuinţele din România au astfel de probleme, faţă de 30% în Cipru, peste 20 la sută în Ungaria sau aproape 27 la sută în Portugalia.

În clasamentul acoperișurilor și pereților, suntem pe locul 6. Campioni sunt finlandezii, unde mai puțin de 5 la sută dintre locuințe au infiltrații sau igrasie. Urmează pe podium, Slovacia și Malta.

Institutul Naţional de Statistică a făcut şi un top al țărilor sărace din Uniunea Europeană, unde oamenii nici măcar nu își permit să își încălzească locuința așa cum trebuie, nu au bani de concedii și nici nu se gândesc la „luxul” de a mânca o dată la două zile carne sau peşte.

Cel mai rău o duc bulgarii. Cam o treime din gospodării nu se bucură iarna de căldură, pentru că nu au bani să o plătească.

Urmează Lituania, cu 28 la sută, Grecia, cu aproape 23 la sută, și Cipru și Portugalia cu circa 20 la sută.

Cel mai bine o duc austriecii si finlandezii, unde sub doi la sută din locuinţe nu-şi permit cheltuieli cu menţinerea temperaturii. În acest top, România se află pe locul 24 din 28, cu 9,6% din locuinţe care nu au bani de căldură.

Veștile cele mai rele pentru noi sunt atunci când vine vorba de vacanțe.

Suntem pe ultimul loc la categoria bani pentru concediu. Statistica spune că 59% dintre români nu-şi permit nici măcar o săptămână de vacanţă.

Ne urmează, cu circa 51 la sută, Croația, Grecia și Cipru. La polul opus, cel mai bine stau Suedia, Luxemburg şi Austria, unde doar un cetățean din zece nu are bani pentru o săptămână de concediu.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.