Confidenţialitate

Deșteptarea: Prețurile biletelor de avion ar putea fi stabilite de inteligența artificială, în funcție de veniturile clienților | VIDEO

Prețurile biletelor de avion ar putea fi stabilite de inteligența artificială. Vestea proastă este că un program ar urma să identifice prețul maxim pe care ar fi dispus să-l plătească fiecare client. Și dacă știe că faci cumpărături scumpe, obiceiuri de călătorie clare, deci și ceva bani prin conturi, urcă prețul, scrie Corriere della Sera.

De exemplu, în Statele Unite, Delta Air Lines a încasat anul trecut 49 de miliarde de dolari de la pasageri, iar un preț mărit cu 1% i-ar aduce încă 500 de milioane de dolari.

Șefii companiei recunosc și se laudă că pentru asta folosesc inteligența artificială.

„Inteligența artificială ar putea ajuta la determinarea sumei pe care consumatorii sunt dispuși să o plătească pentru produsele premium ale companiei față de tarifele de bază”, a declarat președintele companiei.

„Dacă AI ar putea crește valoarea cu 1%, 2%, 2%, 3% sau 4%, ar însemna miliarde de dolari în plus pentru noi”, a adăugat Ed Bastian, directorul general al Delta.

Cam același lucru face prin Europa și Ryanair, care folosește inteligența artificială pentru așa-numita „gestionare a veniturilor”, care determină apoi prețul biletelor.

„Uneori, pe unele rute interne sau intraeuropene, este vorba de câțiva cenți”, explică directorul unui transportator low-cost. „Dar pentru un gigant precum Ryanair, de exemplu, chiar și 10 cenți de venit suplimentar per client înseamnă aproximativ 20 de milioane de euro în plus la venituri”, spune acesta.

În urmă cu 30 de ani, American Airlines a economisit 40K dolari eliminând câte o măslină din salata pe care o servea fiecărui pasager.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.