Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Planuri noi pentru elevi, vacanțe separate pe regiuni

Într-un viitor (cum altfel, decât) incert, elevii din România ar urma să intre în vacanță pe rând. Cel puțin, asta prevede un proiect de lege depus în Parlament. Mai mult scriptic, România este împărțită și acum în 4 regiuni mari, altele decât cele istorice. În Nord de exemplu, clima e ceva mai rece decât în Sud și în teorie, elevii din zona respectivă ar putea să înceapă vacanța de vară mai târziu. 

O eventual decalare a vacanțelor ar urma să țină cont și de ciclul de învățământ în care sunt elevii. De pildă, cei de școală primară și din clasele terminale ar trebui să înceapă școala cu două săptămâni mai devreme decât ceilalți. Inițiatorii proiectului spun că în acest fel, turismul din România ar avea de câștigat și se va reduce și aglomerația din trafic. Cei vizați de aceste schimbări au păreri împărțite, dar cert este că în multe state europene, măsuri similare se aplică de zeci de ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mirela Niță Sandu, fondatoarea unei școli de weekend pentru copiii români din Belgia și profesoară de limba română: În prezent, în Belgia, școala începe pe 1 septembrie și se termină pe 30 iunie. În Bruxelles și în Regiunea Valonă se discută despre o schimbare. Ar începe în 2022. Se dorește a se merge la școală 7 saptamani, după care să existe două săptămâni de vacanță. Apoi, iar 7 saptamani de scoală si 2 doua de vacanță și tot așa până la sfârșitul anului școlar. Comunitatea flamandă și comunitatea germanofonă nu au acceptat.

Mirela Niță mai spune că printre motivele pentru care structura anului școlar va fi modificată în jumătate din Belgia se numără și câteva cel puțin interesante: Se dorește și o decongestionare a circulației. Ceva asemănător cu Franța. La ei, școlile încep mai devreme în anumite regiuni, se termină mai târziu în altele pentru ca circulația să fie mai lejer.

Reporter:– Bun, dar la dumneavoastră în Bruxelles, cum ar putea această măsură să decongestioneze traficul?

Mirela Niță: – Sunt mulți care vin din Flandra. Se face naveta.

Cu mult înaintea Belgiei, și din varii motive, au făcut la fel Germania, Italia, Elveția, sau Suedia. Lista țărilor în care vacanțele școlare nu încep simultan e mult mai lungă. Se ține cont și de producția industrială sau agricolă, ori de sărbătorile naționale sau locale. Deciziile se pot lua chiar și la nivel de oraș, dacă, de pildă, majoritatea părinților lucrează într-o uzină care își reduce activitatea într-o anumită perioadă din an. Și da, vacanțele școlare mai au și rolul de a ajuta turismul. 

Traian Bădulescu este consultant în turism: Dacă ne referim la vacanța de primăvară, care e de regulă în februarie-martie, o astfel de decizie, și anume ca vacanțele de o săptămână să fie separate în funcție de macro-regiuni, ar putea să sprijine și părinții și copiii, cât și hotelierii. De ce spun asta? Știm cu toții cât am avut mica vacanță de iarnă primăvară, a fost un grad de ocupare foarte mare. Și traficul a fost aglomerat. 

Reporter: – Asta in condițiile în care e pandemie și oamenii nu ar fi trebuit să iasă în număr atât de mare… 

Traian Bădulescu – Exact. Și în contextul pandemiei ar ajuta. Hotelierii, ca să revin, ar fi avantajați pentru că gradul mare de ocupare ar fi o lună, cât ar dura pe regiuni vacanțele. În plus, și clienții ar găsi prețuri mai mici, pentru că atunci când e aglomerația mai mare, cresc și prețurile.

Printre altele, proiectul de lege prevede că vacanța dintre semestre să dureze cel puțin o săptămână în fiecare din cele 4 mari regiuni ale țării, în mod succesiv și fără suprapunere. De asemenea, anul școlar ar urma să înceapă mai devreme pentru elevii din ciclul primar și pentru cei din clasele a 8-a și a 12-a. Teoretic, ar fi vorba de prima zi de luni din septembrie. Ceilalți ar începe școala în a treia zi de luni din septembrie. 

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, nu crede că e o idee bună: Nu se poate începe mai devreme de 7-10 septembrie. Avem a doua sesiune de bacalaureat care se termină cu tot cu contestatii si rezultate în septembrie. Deci din acest punct de vedere, cade soluția. Având în vedere logistica, infrastructura, regimul termic după 15 iunie, mai târziu de maxim sfârșitul lunii iunie nu putem închide anul școlar.

Nu e clar ce legătură ar avea învățătorii din clasele 0-4 cu elevii care dau bacul în toamnă, dar ce e drept, pe forumuri, părinții nu păr să-și dorească încă o schimbare peste cele care au loc în mod constant și neprevăzut în educație. Ceva mai repede s-ar putea reveni însă la sistemul cu trimestre și abia apoi, printr-un ordin de ministru, să fie stabilită și defalcarea vacanțelor școlare în funcție de macroregiuni.