Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Multe comune mici din țară trăiesc doar cu banii trimiși periodic de guvern

Multe comune din România nu au bani să funcționeze și stau mai mereu cu mâna întinsă la guvern.

Situația de acum arată așa: 90 la sută cele peste 2.800 de comune ale țării nu sunt în stare să plătească nici măcar salariile angajaților și aleșilor locali, scrie Europa Liberă.

S-a ajuns în această situație după ce, în 2017, PSD le-a dat primarilor posibilitatea să își fixeze singuri salariile. Astfel, peste noapte, primari de comune cu câteva sute de locuitori au încasat salarii cuprinse între 4.800 și 10.000 de lei pe lună.

Nu mai departe de acum o lună, guvernul a virat 1,3 miliarde de lei pentru facturile și salariile din 2.800 de localități care nu își pot acoperi singure bugetul.

De exemplu, cea mai mică comună din țară, Brebu Nou din Caraș Severin  are, conform recensământului din 2011, doar 86 de locuitori. Primarul a avut anul trecut un salariu de 4.800 de lei pe lună. Și comuna Brebu Nou a primit luna trecută bani de la guvern. E vorba de 250.000 de lei din fondul de rezervă pentru a putea funcționa până la sfârșitul anului.

Reforma administrativă mai are, însă de așteptat.

Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România a spus pentru Europa Liberă că așa ceva este un atac la istorie.

„De ce nu am reorganiza teritoriul Uniunii Europene și să eliminăm Malta, deoarece are doar câteva sute de mii de locuitori. Ceea ce propuneți dumneavoastră este o diminuare a capacității administrative a statului român. Prin reorganizare se lovește în istoria statului român”, a spus Emil Drăghici.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.