Confidenţialitate

Deșteptarea | Încasări record la Vama Nădlac: au crescut cu 3200% în 2021 față de 2019 | VIDEO

“Să vedeți miracol la Vama Nădlac: încasările din ultimii doi ani ale CNAIR – de fapt, din ultimii doi ani plus 8 luni din anul ăsta – au crescut ca Făt-Frumos, cu 2200% în 2020 față de 2019, și cu 3200% în 2021 față de 2019.

E vorba, în principal, de sume încasate de Compania de Drumuri, la Vama Nădlac, prin taxarea transportatorilor de mărfuri, conform legilor în vigoare – câte 1000 de euro pentru fiecare camion care tranzitează vama și nu provine dintr-o țară a Uniunii Europene.

Dacă în 2019, CNAIR a încasat 123.000 de lei din autorizațiile de acces pentru transportatorii de mărfuri, în 2020 încasările au explodat la 2.7 milioane de lei, iar în 2021 la 3.95 milioane lei.
Frumos, nu? Iar aceste creșteri explozive de încasări au avut loc în context pandemic, când circulația a fost mai redusă ca de obicei, înțelegeți?
Dar ce s-o fi întâmplat?

Ce să vezi, acesta este efectul raziilor DNA asupra anemonelor de partid și de stat de la PSD Arad.

Poate vă amintiți că, în toamna anului 2019 procurorii anticorupție au demantelat o foarte întinsă rețea de corupție care avea rădăcini chiar în sediul județean al Partidului Social Democrat.

Astfel, la CNAIR Arad – la Direcția Regională Drumuri și Poduri – erau numiți șefi prin decizia politică a partidului – așa cum se întâmplă peste tot în structurile de stat din țara asta, și nu doar de la PSD, ci de la toate partidele care trec pe la guvernare sau dețin majoritatea în Consiliile Județene, nu vă faceți iluzii.

Procurorii au strâns dovezi că mai mulți parlamentari PSD de Arad – doi deputați și un senator, plus lideri politici locali cu funcții în Consiliul Județean, organizaseră un sistem de angajări pe șpagă, prin fraudarea concursurilor, în diverse structuri locale, inclusiv la DRDP Arad.

Acești impostori băgați în sistem prin fraudă și șpagă plăteau rețelei sume cuprinse între 5-10.000 de euro. Ulterior, ei mai plăteau și o taxă lunară de protecție, uneori direct la casieria filialei județene a partidului, fiind vorba de sume cuprinse între 500-1000 de euro lunar, plus contravaloarea unor cheltuieli ocazionale cu anumite evenimente de partid.

De unde făceau rost acești domni și doamne de bani pentru taxele de protecție?
Păi, cum, de unde – din mita luată la graniță de la șoferi, care se transmitea apoi, ierarhic, pe lanțul de partid.

Să luăm un exemplu. La jumătatea lunii octombrie 2019, DNA comunica următoarele: “Spre exemplu, pentru a oferi ‘protecţie’, în perioada 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro”, precizează DNA.

Doamna Miuțescu era, în perioada respectivă, simplu funcţionar public, angajat la Agenţia de Control şi Încasări de la Nădlac, punct de lucru al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara.

La percheziția domiciliară, procurorii DNA au fost uluiți să descopere, printre multe altele, inclusiv o găleată de ceasuri Rolex – 14 Rolexuri, mai precis. În plus, o altă parte a investigației a arătat că aceeași doamnă de la Control și Încasări deține un număr uriaș de proprietăți imobiliare – pe numele ei erau nu mai puțin de “78 de intrări distincte în Cartea Funciară” – terenuri, apartamente, case, dobândite după 2012.

Procesul continuă și merge cam greu, asta e, vedem ce-o ieși. Vestea bună e că au crescut încasările cu 3200%. Vestea proastă e că au crescut doar într-un loc. Ce-o fi prin alte părți, Dumnezeu cu mila”, au discutat matinalii Vlad, George și Luca în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.

Foto: INQUAM_Photos_Ciprian_Petcut