Confidenţialitate

Deșteptarea: În Polonia, vor fi confiscate mașinile șoferilor care conduc băuți | VIDEO

În Polonia, parlamentul a votat o nouă lege foarte dură pentru creșterea siguranței pe șosele. Astfel, vor fi confiscate mașinile șoferilor care conduc cu 1,5 alcoolemie la mie.

De asemenea, vor fi confiscate mașinile conduse de șoferi care au 0,5 la mie și comit accidente rutiere.

În cazul în care mașina respectivă este distrusă în accident sau aparține altcuiva decât șoferului băut, acesta va trebui să plătească o amendă echivalentă cu valoarea mașinii ce nu poate fi confiscată.

Legea prevede confiscarea vehiculelor în general, nu doar a mașinilor. Inclusiv bicicletele pot fi confiscate în cazul în care biciclistul iese băut pe șosea.

Totuși, sunt excepții în cazul în care șoferul e profesionist și conduce o mașină de firmă, ca angajat. În acest caz, trebuie plătită o amendă de 1000 de euro, plus consecințele legale obișnuite.

Legea este destul de dură și acum. În cazul în care conduci băut în Polonia și comiți un accident, faci închisoare până la doi ani, ți se anulează permisul și plătești și o amendă specială de aproximativ 12.000 de euro.

Interesant că în Polonia este permis să șofezi cu o concentrație de alcool de până la 0,2 la mie.

În numai patru țări din UE e toleranță zero în această privință – Cehia, Ungaria, Slovacia și, evident, România.

Dar polonezii sunt foarte hotărâți să reducă mortalitatea pe șoselele lor. Au adoptat diverse programe și legi în acest sens în ultimii ani. Una dintre propuneri, de pildă, este ca vinovații pentru accidente rutiere soldate cu victime să plătească compensații speciale familiilor victimelor.

Una peste alta, ca rezultat al acestor politici publice, numărul accidentelor produse de șoferi băuți s-a înjumătățit în ultimul deceniu.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.

Foto: shutterstock.com