Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: În liceele din București cu medii mari de admitere, sunt mai mulți profesori vaccinați decât în liceele unde se intră cu note mici

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministrul Educației le-a impus școlilor să afișeze pe propriile site-uri gradul de vaccinare al cadrelor didactice. Ar fi de menționat că în special în mediul rural, sunt destule școli care nu au site. 

Dar și în București sunt școli care, din varii motive, nu au mai postat nimic de ani de zile. Oricum, gradul de vaccinare al profesorilor dintr-o școală ar putea să fie unul dintre criteriile în urma căruia cursurile s-ar relua fizic sau on-line. 

Cum la nivelul Ministerului Educației nu am găsit date centralizate, am făcut de capul nostru o mică cercetare. Pe scurt, am luat primele 5 și ultimele 5 licee din București, în funcție de media de admitere și de rata de promovare la bacalaureat. Apoi, am comparat aceste date care cu gradul de vaccinare al cadrelor didactice din liceele respective. De ce? De ce nu? Iar rezultatele sunt… cel puțin interesante. Victor Marin are detalii:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2021, ultima medie cu care s-a intrat la Colegiul Național “Grigore Moisil” din București a fost 9,53. Este a 5-a medie de admitere din Capitală și una dintre cele mai mari din țară. Un liceu de top, deci. Ei bine, întâmplător sau nu, rata de vaccinare în rândul angajaților acestui liceu este de 70,13 la sută, spune directoarea Dana Bobocea – adică de vreo două ori mai mare decât media națională..

– Am ajuns aici prin decizia fiecăruia dintre angajații școlii. Sunt oameni informați, oameni care au capacitate de decizie, oameni care au ales în cunoștință de cauză varianta care li s-a părut potrivită. Nu pot să spun că eu, ca director, am dus muncă de convingere. Și nici Consiliul de Administrație. Nu. 

– Câți dintre colegii dumneavoastră s-au vaccinat în ultima lună? 

– Puțini. Cei mai mulți s-au vaccinat în primele etape. Acum s-au vaccinat mai mult cei din rândul personalului nedidactic. 

– Bănuiesc că mai aveți colegi reticenți la vaccinare. Cum decurg discuțiile cu dânșii? 

– Nu există discuții de natura constrângerii. Doar discuții principiale la modul “Ce părere ai?”.

Cu mențiunea că nu reprezintă vreo cercetare științifică, ne-am uitat și la rata de vaccinare a celor câteva licee din București unde s-a intrat chiar mai greu decât la “Grigore Moisil”. 

Am ajuns la concluzia că la primele 5 licee din Capitală (după media de admitere și rata de promovare la bacalaureat) cadrele didactice și nedidactice s-au vaccinat, în medie, în proporție de 77,52 la sută. 

Și am mai făcut ceva. Am luat și ultimele 5 licee din București, unde s-a intrat chiar și cu medii puțin mai mari de 5. Aici, rata de promovare la bacalaureat nu sare de 35 la sută. Mulțumită Inspectoratului Școlar București, am aflat care e rata de vaccinare în 4 dintre cele 5 unități de învățământ. Și trăgând linie, angajații liceelor pentru care avem date s-au vaccinat în proporție de 60,13 la sută.

L-am rugat pe psihologul Daniel David să compare cele două rezultate. Respectiv, 60,13 la sută și 77,52 la sută.

Pe mine nu mă surprinde. Știm, de exemplu, că la nivel de țară, există o corelație destul de puternică între testele PISA și rata de vaccinare. În instituțiile în care educație este de calitate, inevitabil, știința are un rol central. N-ai cum să faci educație de calitate fără știință. Ce ați găsit dumneavoastră este o ipoteză interesantă, care merită explorată și merită făcute studii mai complexe și mai reprezentative.

Cu alte cuvinte, legătura dintre nivelul de educație și gradul de vaccinare merită, cel puțin, luată în calcul.


TOP 5 PRIMELE LICEE  

  1.     Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” – 9,78 ( media de admitere) – 78,3 % (rata de vaccinare a cadrelor didactice)
  2.     Colegiul Național “Sfântul Sava” – 9,76 – 86,25 %
  3.     Colegiul Național “Tudor Vianu” – 9,70 – 78,18 %
  4.     Colegiul Național “George Coșbuc” – 9,56 – 75 %
  5.     Colegiul Național “Grigore Moisil” – 9,53 – 70,13 %

 Rata de promovare la bac este între 99,14% și 100%

MEDIA DE VACCINARE: 77,52%

 

TOP 5 ULTIMELE LICEE 

  1. Colegiul Tehnic “Mihai Bravu” – 5,55 – 60 %
  2. Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau” – 5,51 – NU AVEM DATE PRIVIND VACCINAREA
  3. Liceul Tehnologic “Petru Poni” – 5.50 – 61,05 %
  4. Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară “Dumitru Moțoc” – 5,25 – 65 %
  5. Liceul Tehnologic “Theodor Pallady” – 5,24 – 54,5 %

 Rata de promovare la bac între 10,26% și 34,11%

MEDIA DE VACCINARE: 60,13%