Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Guvernul a majorat bursele elevilor la minim 100 de lei, dar nu știe câți au dreptul să le primească

La sfârșitul lui octombrie vă spuneam că în România există primării care acordă burse școlare de ajutor social de 4,5 lei pe lună. Tot e ceva, pentru că marea majoritate a primăriilor, pur și simplu nu au bani să acorde burse școlare de vreun tip sau altul.

Pe scurt, legea spune că bursele trebuie acordate, dar timp de 9 ani de zile, niciun Guvern nu și-a asumat stabilirea unei valori minime a burselor respective. Prin urmare, primăriile care, din fonduri proprii, acordă burse 4,5 lei sau 0 lei nu încalcă legea.

Minunea s-a întâmplat la ultima ședință a Guvernului Orban. Chiar înainte alegeri, s-a stabilit că bursele școlare de toate felurile, inclusiv cele de ajutor social, nu pot fi mai mici de 100 de lei pe lună.

Ministerul Educației, Monica Anisie, spune că bursele se vor acorda în anul școlar 2020-2021, dar aproape jumătate din anul școlar a trecut deja. Și nici nu e clar când anume vor ajunge primele burse la copiii din familii sărace, pentru că banii trebuie alocați de la bugetul de stat. Doar că acesta nu a fost încă elaborat de guvern, și nici aprobat de parlament.

Ascultați un reportaj de Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.