Confidenţialitate

Deșteptarea | Google Maps are o nouă opțiune: de rută ecologică | VIDEO

Dacă tot e scumpă benzina și a venit deja criza energetică, poate ar fi bine să faceți ceva economii cu Google Maps. Aplicația are, mai nou, și opțiunea rută ecologică.

Va fi, din această săptămână, disponibilă în România și în alte aproape 40 de țări din Europa, conform unui anunț făcut de Google.

Ce face ruta ecologică? Ei bine, te duce la destinație pe traseul cu cel mai mic consum de carburant.

Ca să ne ajute să înțelegem cum funcționează, cei de la Google au făcut o simulare pentru cineva care merge cu mașina de la aeroportul Henri Coandă din București la Călărași. Se iese la Lehliu, nu la Dragalina. Ieși de pe autostradă mai devreme.

De când va începe să funcționeze noua opțiune, Google Maps va afișa, alături de traseul cel mai rapid, și ruta cu cel mai mic consum de combustibil.

De fapt, trebuie să intrați în meniul aplicației, în Settings, apoi selectați Navigation și Route Options. Abia aici veți putea alege ca aplicația să vă indice drumurile pe care veți consuma mai puțin, în funcție de mașina pe care o aveți – pe benzină, motorină, electrică sau hibridă.

Cea mai eficientă rută din punct de vedere a combustibilului variază în funcție de tipul de motor al autovehiculului.

De exemplu, motoarele diesel sunt mai eficiente decât cele pe benzină sau pe GPL la viteze mai mari, iar vehiculele hibride sau electrice performează mai bine în condițiile de trafic aglomerat, cu multe plecări de pe loc.

În cazul rutei aeroportul Henri Coandă – Călărași, ruta ecologică este mai lungă cu 7 minute decât cea mai rapidă, dar are un consum de combustibil cu 12% mai mic decât aceasta.

Google Maps va afișa ruta ecologică la fiecare căutare, în cazul în care aceasta este diferită de ruta cea mai rapidă.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea:

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.