Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Elev de la un liceu de nevăzători, bolnav de Covid, trimis acasă cu trenul

În România funcționează 8 licee pentru nevăzători și persoane cu deficiențe grave de vedere. Toate liceele pentru nevăzători au cămine, în care sunt cazați tinerii nevăzători care provin din zonele învecinate. 

Oarecum previzibil, și aici au apărut cazuri de covid. La liceul din Târgu Frumos, de exemplu, au trecut în on-line câteva clase ale liceului pentru nevăzători. 

Pe scurt, conducerea unității de învățământ a decis ca în perioada următoare, elevii să urmeze cursuri online de acasă, nu din căminul liceului. 

Prin urmare, inclusiv elevi nevăzători cu forme ușoare de covid au fost trimiși acasă. Cu ce? În cazul fericit, părinții îi duc acasă cu mașina personală. 

Dar cum nu toți părinții au mașină, un tânăr cu deficiențe grave de vedere, diagnosticat cu covid, a ajuns în localitatea de domiciliu după ce a luat trenul și a schimbat două microbuze. Și da, tânărul a anunțat conducerea liceului că nu are altă variantă la dispoziție. 

Ascultați un reportaj de Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Luni seara, tânărul a aflat rezultatul testului. Era pozitiv și din acest motiv, el și colegii lui de clasă, indiferent de rezultat, trebuiau să plece acasă. A doua zi, un profesor l-a ajutat să-și facă bagajul și tânărul nostru, major și cu un rest de vedere, a plecat spre gara din Târgu Frumos. Până acasă, a mai luat două microbuze și spune că a purtat mască tot timpul. Nu e vaccinat, dar din fericire, are simptome ușoare de covid. Și ați ghicit, în drumul lui spre casă, a intrat în contact cu câteva sute de oameni. O ascultăm pe directoarea Margareta Pristavu.

Reporter: – Bănuiesc că v-a spus că nu are mașină personală familia lui?

Margareta Pristavu: – Da. Știu diriginții despre situația tuturor elevilor.

Reporter: – Având în vedere că este testat pozitiv, nu există riscul să transmită și el virusul în mijoculul de transport respectiv?

Margareta Pristavu: – Bineînțeles că există acest risc. Riscul există peste tot, numai că noi am avut un  careu astăzi cu elevii în care am făcut precizările de suspendare a cursurilor, i-am informat, au purtat mască pe toata durata deplasării lor spre casă, cu dezinfectat de buzunar, i-am învățat să respecte distanța, pe cât posibil, și, nefiind asta singura problemă a zilei, nu am gândit-o destul de aprofundat.

Reporter: – Ați cerut ajutorul DSP-ului, Inspectoratului Școlar?

Margareta Pristavu: – Doar am informat DSP-ul și Inspectoratul Școlar astăzi a aflat de decizia Consiliului de Administrație.

Reporter: – Dar despre problema transportului?

Margareta Pristavu: – Nu, nu am vorbit.

Reporter: – Dacă vor mai apărea copii cu simptome, cu siguranță veți mai face teste. S-ar putea ca dintre ei să iasă pozitivi și alți copii, care vor trebui să meargă acasă. Poate că părinții lor au mașini personale, și atunci problema e rezolvată, sau poate nu au. Ce o să faceți în acea situație?

Margareta Pristavu: – Probabil că o să fim mai atenți la acest aspect și o să găsim alte soluții.

Reporter: – Care ar putea fi acelea?

Margareta Pristavu: – Păi, să sunăm o ambulanță și să rugăm să transporte un elev dacă ne vor ajuta. Să punem microbuzul școlii pe anumite rute, dar se vor supăra alții pe anumite rute, că eu nu pot să fac transport în toate județele simultan. Să facem gradual plecarea, pe zile.

Așadar, soluții ar fi fost. Dar ce e drept, oricât am căutat în ordinele de ministru din ultimul an, n-am găsit indicații clare pentru o situație de acest fel. Am întrebat la Inspectoratul Școlar Iași cine ar fi trebuit să asigure transportul tânărului cu covid, trimis acasă de conducerea școlii în care învață. O ascultăm pe Antonia Bliorț, purător de cuvânt.

Antonia Bliorț: – Noi așteptăm o informare referitoare la această situație pe care dumneavoastră ați prezentat-o. În urma unei verificări, vom vedea dacă aici s-au respectat prevederile legale. Dacă apare o astfel de situație pe care dvs. o precizați, o posibilă soluție ar fi anunțarea Direcției de Sănătate Publică și împreună vedem care e soluția cea mai bună pentru ca să fie în siguranță, să ajungă la destinație fără să pună în pericol pe cei din jur.

Reporter: – Ordinul acela ce prevede, cum s-ar face transportul?

Antonia Bliorț: – Ordinul precizează foarte clar că toate măsurile trebuie duse la îndeplinire de ministerul Educației și ministerul Sănătății. Prin urmare, trebuie o colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Și în general, e bine să fie bine. Ce e drept, situația prezentată e una destul de particulară, dar ceva similar s-ar putea întâmpla și în căminele pentru copii fără nevoi speciale. Și da, tot apar situații pe care nimeni nu avea cum să le prevadă la începutul pandemiei. Dar totuși, au trecut 19 luni de atunci.