Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Bătrânii sărmani, puși pe drumuri de stat pentru o masă caldă plătită cu carduri sociale

Programul guvernamental “Carduri Sociale pentru Mese Calde” poate fi înscris cu ușurință la categoria “idei bune, aplicate prost”.

Cel puțin pentru o parte dintre beneficiari, adică oamenii care locuiesc în sate aflate la zeci de kilometri de orașe.

Pe scurt, la jumătatea lui octombrie, Guvernul Orban adopta o ordonanță de urgență prin care persoanele care au peste 75 de ani și pensia mai mică de 800 de lei primesc un card cu care își pot cumpăra mâncare caldă.

Cardurile au fost distribuite deja în cea mai mare parte a țării și, lunar, bătrânii cu venituri mici își pot lua mâncare de cel mult 180 de lei pe lună.

Beneficiarii nu pot să cheltuiască mai mult de 40 de lei pe zi și, foarte important, mâncarea poate fi cumpărată doar de la restaurante, fast-food-uri sau firme de catering cu care firma care a emis cardul are contract.

În București și marile orașe sunt multe locuri în care se poate plăti cu aceste carduri. La țară, în schimb, sunt frecvente situațiile în care pentru a-și lua o ciorbă cu respectivul card, un bătrân trebuie să meargă în altă localitate, la zeci de kilometri distanță de casă.

Ascultați un reportaj de Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.