Patronii din HoReCa avertizează că o creștere a TVA ar duce la scumpiri în hoteluri și restaurante | AUDIO

Datele oficiale de la Statistică arată că plătim mai mult cu 6% pentru cazare în hoteluri și pensiuni și cu 8% pentru masa în restaurante față de acum un an. Creșterea TVA ar duce la scumpiri în restaurante și hoteluri – avertizează patronii din sectoarele HORECA.
În prezent, pentru serviciile din hoteluri și restaurante se aplică o Taxă pe Valoare Adăugată redusă, de 9% față de cota generală, de 19%. Liderii organizației HORA, a patronilor de hoteluri și restaurante, Radu Savopol și Daniel Mischie, spun că o majorare a TVA-ului s-ar reflecta imediat în prețurile plătite de turiști.
Radu Savopol: „O majorare de TVA, cred că instantaneu se va reflecta în preț. Cel mai pesimist este cel cu 21% TVA unic”
„O majorare de TVA, cred că instantaneu se va reflecta în preț. Cel mai pesimist este cel cu 21% TVA unic”, explică Radu Savopol.
Daniel Mischie spune că o creștere a TVA-ului ar putea duce chiar și la concedieri de personal: „Un consum diminuat va face ca noi să nu avem pe cine să servim în restaurante. Asta înseamnă că, față de ziua de astăzi, vom avea nevoie de mai puțin oameni”.
Cât despre hoteluri și pensiuni, patronii spun că – o eventuală creștere a taxelor – și, drept urmare, o scumpire a cazării, ar încuraja pe cei care oferă servicii hoteliere la negru.
„Mă refer în special la economia care în momentul de față este neagră sau gri de închiriere de apartamente pe termen scurt. Deși există teoretic o legislație, ea prevede vag o impozitare de 10% pe aceste venituri, în măsura în care cineva reușește să le identifice”, explică vicepreședintele Federației Industriei Hoteliere din România, Ștefan Balaur.
Sursa foto: Shutterstock