Confidenţialitate

Deșteptarea: Aviația militară a României a fost înșelată cu trei vapoare de kerosen de proastă calitate, în valoare de 6,5 milioane de euro | VIDEO

Aviația militară a României a fost înșelată cu trei vapoare de kerosen de proastă calitate, în valoare de 6,5 milioane de euro. Drept rezultate, mai multe avioane de vânătoare MiG 21 Lancer au fost avariate.

Ce avarii s-au produs? De pildă, într-o pompă s-a identificat şpan metalic în filtrul central din cauza lubrifierii necorespunzătoare, aceasta depinzând de proprietăţile chimice de lubrifiere ale petrolului folosit.

Dar cum s-a întâmplat? În 2018, un om de afaceri cu mari interese în zona comerțului cu carburanți din România, Cristian Berendel, a încheiat un contract cu MApN pentru alimentarea cu kerosen – carburant de aviație – timp de 4 ani pentru 8 unități militare.

Cristian Berendel, altfel un mai vechi partener de afaceri al altui personaj sulfuros din economia politică a României, Sebastian Ghiță, s-a angajat să livreze două tipuri de kerosen, respectiv Jet Al şi Jet Al Premium.

“Conform anchetatorilor, pentru a câștiga încrederea Armatei, primul transport a fost conform contractului și a fost adus în Portul Constanța cu nava Evia Petrol.

Ce nu știau, însă, reprezentanții MApN, era că în același port acostase cu mult timp înainte, încă din octombrie 2017, un vapor grecesc, încărcat cu kerosen de proastă calitate.

Ca urmare, după ce primul transport a fost livrat, afaceriștii ar fi continuat să trimită către rezervoarele MApN din această navă.

Mai apoi, potrivit anchetatorilor, alte două nave au adus în țară kerosen procesat în Grecia și Turcia, neconform cu cel achitat de Armata Română.” scrie publicația Gândul.

Drept rezultat, 5 Miguri 21 au fost avariate. Piloții și mecanicii au raportat “manifestări neobișnuite”. Scoteau fum, dădeau rateuri, ceva. Prejudiciu, 6,5 milioane de euro.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Deșteptarea:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.