Confidenţialitate

Deșteptarea: Anumite categorii de bugetari primesc bani de benzină să plece în vacanță | VIDEO

Angajații Ministerului de Interne, ai Ministerului Apărării și ai structurilor de siguranță națională – deci de la cele vreo 7 servicii secrete din România – primesc bani de benzină să plece în vacanță, adică li se plătește transportul când se duc în concediu, în anumite limite.

Nu e ceva nou, dar acum mai multe reglementări separate în acest sens vor fi unificate într-o singură hotărâre de guvern, care a fost adoptată luna trecută și ale cărei norme de aplicare sunt acum în dezbatere publică, notează publicația fanatik.ro.

Numeroase categorii de bugetari primesc bani pentru decontarea cheltuielilor de transport – magistrații, parlamentarii, prefecții, însă numai cadrele militare primesc bani și pentru decontarea transportului în concediu.

Sumele pentru transport în concediu sunt calculate în funcție de valoarea salariului minim.  

E vorba despre 25% din valoarea salariului minim brut. Cum salariul minim brut va ajunge la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, asta înseamnă că de anul viitor militarii, polițiștii și angajații SRI vor primi 750 de lei pentru a cumpăra benzină/ motorină sau să plătească biletul de tren atunci când merg în concediu. 

La MAI, MApN și Servicii se dau și bani de transport ca să ajungi zilnic la muncă – în funcție de distanță , dacă stai în altă localitate. Până la 10 km, 7% din salariul minim, între 11-20 de km, 14%, 36% pentru următorul interval și tot așa, până la 60-70 km, 63% din salariul minim – adică aproape 1900 de lei lunar ca să-ți plătești transportul – din nou, suplimentar față de salariu. 

Noile reglementări vizează inclusiv personalul civil din instituțiile de apărare și ordine publică, ceea ce înseamnă o creștere substanțială a numărului de beneficiari. Și, în unele situații, angajații pot folosi mașini de serviciu ca să se ducă la locul de muncă, dar mașinile de serviciu vor putea fi folosite inclusiv pentru transportul copiilor, în unele situații care au legătură tot cu distanțele de deplasare.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.

Foto: shutterstock