Confidenţialitate

Despre sănătate, cu responsabilitate: Ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare?

Ce sunt suplimentele, ce rol au, când și cum să le luăm corect?

În primul rând, trebuie să știm că suplimentele alimentare nu tratează, nu previn și nu vindecă boli. Sunt preparate ce conțin vitamine, minerale sau alte substanțe indicate atunci când, din anumite motive, ne lipsesc din organism, când sunt insuficiente în dieta zilnică ori când există cerințe nutriționale specifice.

În oricare din aceste cazuri, ele nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, ci să le completeze.

Indiferent dacă vorbim despre vitamine, minerale, aminoacizi, enzime sau extracte din plante, trebuie să privim cu reticență produsele care promit prea mult, exagerează beneficiile și diminuează riscurile. Mai ales pe cele care sugerează vindecarea, în general, sau chiar vindecarea de boli grave.

Dacă un supliment este produs din plante și este de calitate, e fabricat prin tehnologii asemănătoare medicamentelor, asigurând concentrații și doze exacte ale substanțelor active. Pe cutie are inscripționat „extract standardizat”.

Verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră suplimentele pe care le luați, mai ales în cazul în care urmează să aveți o intervenție chirurgicală.

Nu luați suplimente alimentare în asociere sau în loc de medicamente, fără sa discutați mai întâi cu specialistul. Aveți grijă la administrarea suplimentelor alimentare dacă sunteți însărcinată ori alăptați.

Nu luați mai multe suplimente decât vi s-a recomandat si nici pentru perioade mai lungi, întrucât pot apărea efecte secundare nedorite. Iar dacă aveți reacții adverse, adresați-vă imediat medicului sau farmacistului.