Confidenţialitate

Deși temperaturile au crescut ușor în Texas, pierderile încă se contabilizează. Facturi uriașe la curent

În Texas, temperaturile au crescut, ajungând în aceste zile la -7 grade Celsius, faţă de -25, cât s-a înregistrat săptămâna trecută.

Totuși, abia acum se contabilizează pierderile. Pe lângă oamenii care au murit din cauza frigului sau a instalaţiilor de încălzire defecte, mii de păsări şi animale au avut de suferit.

Gerul istoric le-a îngheţat de-a dreptul. Mai rămâne, însă, şi întrebarea: cine va plăti facturile uriaşe la energie ale texanilor?

Încălzirea vremii nu înseamnă că problemele texanilor s-au terminat. Din cauza gerului, mii de locuințe nu mai au apă curentă, iar situația nu va reveni prea repede la normal, pentru că în multe locuri au plesnit țevile când a înghețat apa în ele.

Oamenii merg și zeci de kilometri pentru a cumpăra sau a primi gratuit bidoane cu apă.

Fermierii folosesc butoaie metalice în care ard combustibil pentru a încălzi cirezile.

Pentru animalele sălbatice este și mai greu. Mii de pești au murit înghețați. De fapt, au încremenit și cum nu s-au mai putut mișca au murit sufocați. La fel se întâmplă cu broaștele țestoase. Sunt mii, pe care mai multe ONG-uri încearcă disperate să le pună la adăpost până trece frigul și încearcă să le trateze pe cele degerate.

Autoritățile sunt intens citicate pentru că nu au luat suficiente măsuri pentru a proteja rețelele de energie electrică. Cât priveşte facturile uriaşe la energie – de mii de euro – există propunerea ca acestea să fie suportate de stat.