Confidenţialitate

Desființarea SIIJ: Guvernul se reunește la această oră într-o ședință online pentru a aproba proiectul de lege

Guvernul se reunește la această oră într-o ședință online pentru a aproba proiectul de lege privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților. Draftul a fost propus de Ministerul Justiției și a primit aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul de lege de desființare a Secției Speciale urmează să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere și vot în urma aprobării de către Guvern. La finalul săptămânii trecute, proiectul a primit și avizul CSM, după ce a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiției pe 21 ianuarie.

PNL și PSD și-au luat angajamentul ca, până la finalul lunii martie, Secția specială de anchetare a magistraților să fie desființată.

Potrivit proiectului elaborat de ministrul Cătălin Predoiu, dosarele de corupție care vizează magistrați nu se întorc la DNA, așa cum era înainte de înființarea Secției speciale, ci vor fi anchetate de procurori de la Parchetul general și de la Curțile de apel.

Acest lucru a stârnit critici dure din partea societății civile și a unor asociații de magistrați, care au avertizat că proiectul nu respectă solicitările MCV și nici recomandările Comisiei de la Veneția.

USR a sesizat din nou Comisia de la Veneșia pe acest subiect, un punct de vedere urmând să fie adoptat la mijlocul lunii viitoare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Marcel Ciolacu: Propun un preț reglementat la gaz natural și energie electrică timp de un an | AUDIO

Autor: Cristian Citre

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.