Confidenţialitate

Descoperiri arheologice importante la Constanța

Teatrul de stat Constanța va fi, nu peste mult timp, cea mai originală atracție culturală a litoralului.

Arheologii constănțeni au descoperit, sub foaierul imobilului, părți din zidul cetății antice Tomis.

Specialiștii au decis conservarea vestigiilor și punerea lor in valoare pentru a fi admirate de către spectatorii care vin la teatru – transmite corespondenta Europa FM, Ghiulfer Predescu.

Teatrul de Stat Constanța, Fantasio, așa cum este cunoscut de toată lumea, mai ales pentru că a fost locul de muncă al marele actor de comedie Jean Constantin, este în șantier.

Se fac lucrări de eficientizare energetică și de consolidare. În urmă cu câteva zile, arheologii au descoperit că, în 1927 când a fost ridicat teatrul, constructorii au turnat fundația peste o parte din zidul cetății antice Tomis.

„Au preferat să stea cu zidul fundației teatrului pe blocul antic, care este gigantic. Sunt blocuri foarte mari care sunt destul de rezistente, adică teatrul nu a avut foarte mult de suferit”, explică arheologul șef Constantin Băjenaru.

Primăriia Constanța in acord arheologii și proiectantii a decis conservarea vestigiilor și punerea lor in valoare, spre bucuria directorului Teatrului de Stat Constanta, Erwin Șimșensohn:
”Cu această ocazie publicul care vine la spectacole să aibă si experienta vizitarii ți vizionarii unor vestigii arheologice din trecutul acestui oraș”.

Ce se va intampla mai exact, spune purtătorul de cuvânt al primăriei Constanța, Alin Vintilă:

„Vestigiile vor fi conservate pe poziția pe care au fost găsite. Soluția tehnică va fi o podea transparentă prin care cei care vin la teatru pot admira și aceste vestigii”.

Acum, proiectul de consolidare al teatrului va fi modificat, iar constructorii vor continua lucrările, cu mare grijă, respectând indicațiile arheologilor și proiectanților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.