Deputații votează Legea adopției

Camera Deputaților votează noua lege a adopției. Proiectul legislativ simplifică procedura de adopție și prevede un conceidu de acomodare de un an, față de cel de 90 de zile acordat de Guvern.

Totuși, aleșii au redus indemnizația la jumătate față de cuantumul inițial.
Proiectul de lege care modifică Legea adopţiei a fost aprobat de Guvern în luna septembrie şi transmis Parlamentului.

 

Proiectul de lege prevede simplificarea procedurii adopțiilor interne, dar și a celor internașionale. Termenul în care instanța poate hotărî adopția a fost redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecată trebuie să aibă loc la cel mult 15 zile de la înregistrarea dosarelor. Potrivit proiectului propus deputaților, eliberarea atestatului de adopție se va face in 90 de zile.

Noua lege introduce pentru prima dată  concediul de acomodare, stabilit la un an, timp în care părinții adoptivi vor primi o indemnizație lunară de aproape 1700 de lei. Indemnizaţia se plăteşte pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, având în vedere că, pentru copiii sub această vârstă, se aplică prevederile privind indemnizaţia de creştere a copilului.

Mai mult, încredinţarea în vederea adopţiei nu va fi necesară în cazul copiilor pentru care a fost deschisă procedura adopţiei interne şi dacă acesta se află în plasament la noua familie de cel puţin 6 luni.

După aprobarea de către Camera Deputaţilor, legea va fi trimisă către promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS