Deputaţii jurişti, raport favorabil proiectului privind referendumul de revizuire a Constituţiei

Deputaţii jurişti au dat, luni, cu majoritate de voturi, un raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care prevede că referendumul de revizuire a Constituţiei trebuie să aibă loc într-o zi de duminică, ultima din interiorul perioadei de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a iniţiativei de revizuire.

„Curtea Constituţională nu va fi sesizată de îndată, ci în termen de două zile de la data adoptării de către Camere sau de Camerele reunite – procedura specială, a proiectului de iniţiativă legislativă de revizuire. Se duce la Curte, în cinci zile trebuie să decidă, oricum se sesizau din oficiu, de îndată ce noi ne pronunţam, dacă depăşeşte sau nu limitele revizuirii Constituţiei (…) Dacă limitele privind revizuirea au fost depăşite (proiectul – n.r.), se reîntoarce şi reîncepe procedura (parlamentară – n.r.)”, a spus deputatul PNL Ioan Cupşa.

El a spus că liberalii au cerut termenul de două zile pentru sesizarea CCR, şi nu ”de îndată”, pentru a se putea exercita dreptul de a se plânge cu privire la neconstituţionalitatea, depăşirea limitelor revizurii şi de către parlamentarii care nu au susţinut proiectul.

Legea, iniţiată de social-democratul Şerban Nicolae, a fost adoptată în sesiunea trecută de Senat, urmând ca for decizional să fie Camera Deputaţilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS