Deputații discută moțiunea simplă pe tema Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat în plenul Camerei Deputaților că așteaptă la finalul acestei luni avizul din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru legile Justiției, ca ulterior să le înainteze Guvernului și Parlamentului.

Prezent la dezbaterea moțiunii împotriva sa, ministrul a parat de la tribuna Parlamentului criticile legate de lipsa de transparență în privința modificărilor prezentate pe 23 august. Una din principalele acuzații pe care i le aduc semnatarii moțiunii lui Tudorel Toader este aceea că proiectul de lege a fost „înaintat pe furiș”.

Eu nu știu cât e pe furiș transmis acest proiect. Proiectul de lege a fost foarte, foarte dezbătut, a parcurs toate etapele de consultare, avizare, transparență decizională, vom da forma finală, așadar, trimitem la Parlament, la Guvern și dvs veți putea exprima soluțiile cele mai bune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum moțiunea amintește și de episodul Ordonanței 13, Tudorel Toader le-a explicat deputaților de ce, în opinia sa, anchetarea procurorilor DNA care au deschis un dosar pe această temă ar fi „o consecință mai mult decât firească”.

Cei trei procurori care au combătut faptele acelea grave și reprobabile sunt, la rândul lor anchetați, verificați de către Inspecția Judiciară. E o consecință firească, pentru că eu nu-mi închipui că un procuror din România să nu știe că el este în paradigma înfăptuirii, interpretării și aplicării normei și nu în paradigma adoptării unui act normativ, substituirii Parlamentului unica autoritate legiuitoare. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Moțiunea împotriva ministrului Justiţiei a fost semnată de 92 de deputaţi PNL şi USR care susțin că vor să tragă astfel un semnal de alarmă asupra „asaltului pornit împotriva independenţei justiţiei”.

Cristina Trăilă, deputat PNL, a declarat în plenul Parlamentului, că pachetul de modificare a legilor Justiției, în forma în care a fost prezentat, reprezintă un abuz și a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să-și dea demisia.

Ați ajuns o simplă unealtă a PSD-ului împotriva Justiției. Aveți acordul UE pentru acest pachet de legi? Pentru că în acest context, Comisia Europeană și-a arătat îngrijorarea față de propunerile magistraților. Atacul asupra întregului corp al magistraților este evident. Justiția, prin actele dvs, este pusă la zid și sugrumată de brațul armat la PSD-ului, așa cum se întâmplă de la Adrian Năstase încoace. Nu deveniți un paravan pentru casta PSD-ALDE! Dați-vă demisia, domnule ministru!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În replică, Tudorel Toader i-a ironizat pe liberali pentru faptul că sunt aceiași care l-au propus în 2006 și în 2007 judecător la Curtea Constituțională.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS