Confidenţialitate

Deputații au respins ordonanțele privind cumpărarea Cumințeniei Pământului

Camera Deputaţilor a respins astăzi, cu majoritate de voturi, ordonanţele de urgenţă 10 şi 19 din 2016 privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi “Cuminţenia Pământului”, adoptând însă un amendament care permite în continuare donatorilor să îşi recupereze banii, scrie News.ro.

OUG 10/2016 a fost respinsă cu 201 voturi “pentru”, 31 de voturi “împotriva” şi 61 de abţineri, în timp ce OUG 19/2016 a fost respinsă cu 205 voturi “pentru”, 32 de voturi “împotriva” şi 59 de abţineri.

Ordonanţă de urgenţă 10/2016 avea că obiect de reglementare “stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun cultural mobil clasat, urgenţă reglementării fiind justificată de faptul că interesul general vizează asigurarea accesibilităţii operei de artă, de o valoare culturală şi istorică deosebită, unică la nivel internaţional, prin achiziţionarea bunului de către stat şi expunerea acestuia în colecţii publice”.

De asemenea, OUG 19/2016 prevedea “completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2016 cu prevederi care să permită şi alte pârghii de strângere a donaţiilor (parteneriate cu ONG, utilizarea colectării prin serviciile de mesagerie scurtă ¬ SMS, donaţii on-line etc.), precum şi prin diferitele colaborări cu persoanele juridice din sectorul privat care sunt în măsură să acorde sprijin în campania de strângere de fonduri”.

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a respins, pe 25 ianuarie, OUG 10/2016 privind achiziţia sculpturii “Cuminţenia Pământului”, adăugând un amendament care permite în continuare donatorilor să îşi recupereze banii.

Respingerea OUG în totalitate ar fi echivalat cu imposibilitatea că donatorii să poată cere înapoi banii daţi în campanie, motiv pentru care deputaţii au adăugat la Legea de respingere un amendament care prevede că “efectele juridice” ale ordonanţei din perioada de aplicare continuă, inclusiv recuperea banilor.

Plenul Camerei, în calitate de Camera Decizională, a adoptat Legea de respingere cu acest amendament.

La campania publică pentru achiziţionarea operei sculptorului Constantin Brâncuşi au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectată suma de 1.273.668 euro.