Confidenţialitate

Deputatii aproba cererea de incepere a urmaririi penale pentru Valerian Vreme

Camera Deputaţilor a aprobat cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme. Au fost 153 de voturi ‘pentru’ şi 110 ‘împotrivă’.

Înainte de vot, fostul ministru al Comunicaţiilor a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că el nu a săvârşit ‘vreo faptă nelegală’ şi că imaginea sa a fost deja afectată de ‘acuze nemeritate’.

Vreme susține că atunci când a semnat, în calitate de ministru, documentele în legătură cu care este acuzat, acestea aveau avizele necesare din partea departamentelor de profil din minister.

‘Documentele pe care le-am semnat au avut asistenţă juridică de specialitate din partea departamentelor de profil, suportul tehnic de fundamentare şi toate avizele necesare. Mă întreb retoric ce s-ar fi întâmplat dacă aveam toate documentele legale, toate avizele necesare şi eu refuzam să semnez. Nu puteam oare atunci să săvârşesc un abuz în serviciu? Nici nu m-am gândit şi nici nu cred că am săvârşit vreo faptă nelegală, pentru că nu am făcut acest lucru de unul singur, ci am avut suportul de legalitate!’, a explicat Valerian Vreme, citat de Mediafax.

Vreme le-a spus deputaţilor că nu le cere ‘clemenţă’ în sensul juridic al cuvântului, dar să ţină cont de problemele prezentate de el şi de ‘efectul devastator’ pe care-l poate suporta oricare dintre parlamentari printr-o ‘mediatizare excesivă’.

‘Dragi colegi, fac apel la dumneavoastră ca prin hotărârea pe care o veţi lua să ţineţi cont nu numai de problemele prezentate aici, care sunt corecte, ci şi de efectul devastator pe care-l suportă oricare dintre noi printr-o mediatizare excesivă!’, a adăugat Valerian Vreme.

El a vorbit şi despre realizările din timpul mandatului său de un an şi jumătate de ministru al Comunicaţiilor, arătând că de numele lui sunt legate realizări ca sistemul de plată online a taxelor şi impozitelor sau ‘agenda digitală pentru România’.

Potrivit DNA, Valerian Vreme, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, ar fi săvârşit infracţiuni de abuz în serviciu.

Ar fi încheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe MECTS, pentru şcoli – contractul de furnizare produse nr.108 din 17 august 2011 în baza căruia MCSI a efectuat plăţi totale de 8.825.673,50 euro, în condiţiile în care HG nr.460/2009 nu a reglementat situaţia licenţelor destinate unităţilor de învăţământ.