Confidenţialitate

Deputat PNL: Peste 7.000 de criminali, violatori și tîlhari liberi pe străzile României

Peste 7.000 de criminali, violatori și tîlhari sînt liberi în baza legii recursului compensatoriu, susține deputatul PNL Florin Roman.

El a trimis o interpelare în acest sens Ministerului Justiției.

Demnitarul de opoziție cere din nou abrogarea acestei legi și noi reglementări referitoare la sistemul de căutare în regim de urgență a copiilor dispăruți.

Votată în mai 2017 de Camera Deputaților, legea recursului compensatoriu permite eliberarea mai rapidă a unor deținuți din cauza condițiilor de detenție.

Varianta trimisă în Parlament a legii a fost modificată substanțial de coaliția PSD-ALDE și a început să se aplice din toamna acelui an.

La nici o zi de la intrarea ei în vigoare, fostul ministru al justiției Tudorel Toader a constatat că fuseseră deja eliberați 530 de deținuți și că peste 3,300 obținuseră dreptul de a fi eliberați condiționat.

„Nu credeam că impactul va fi atît de mare. Dar este efectul legii”, a declarat atunci Tudorel Toader.

Acum, deputatul Florin Roman a declarat că Ministerul Justiției i-a transmis că la jumătatea lunii septembrie au fost eliberați peste 20,000 de deținuți.

Mai bine de 7,000 fuseseră închiși pentru fapte precum viol, crimă sau tîlhărie.

Cel mai grav, spune deputatul PNL, este că mai bine de 500 dintre ei au comis noi fapte violente – numai numărul celor condamnați pentru viol este de 47.