Confidenţialitate

Depresia postnatală: Când apare și cum se manifestă. Psiholog: „Dacă nu este tratată ea poate să revină” | AUDIO

Depresia postnatală, o afecțiune cu care mulți părinți se confruntă după apariția unui copil. Mămicile pot suferi de această stare atât în timpul sarcinii, cât și după. Netretată la timp, poate să revină – spune la Europa FM psihologul Carina Coșăreanu de la Pagina de Psihologie.

Când apare depresia postnatală?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Această afecțiune poate apărea și în timpul sarcinii și în ultimele luni ale sarcinii, dar nu apare imediat neapărat după naștere. Poate apărea și la 6 – 12 luni mai târziu. Dacă nu este tratată ea poate să revină. Practic, starea depresivă poate să fie perpetuă sau poate să manifeste niște episoade”, explicat pentru Europa FM Carina Coșăreanu de la Pagina de Psihologie.

Cum se manifestă depresia postnatală?

Simptomele pot include o stare de apatie, dar se poate ajunge și la cazuri mai grave

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„O stare letargică, absența plăcerii – lucrurile care înainte ne făceau plăcere acum nu ne mai bucură la fel de mult și mai pot apărea, spre exemplu, gânduri nefaste. Cum foarte rar ajungem să vorbim despre faptul că uneori femeile după ce au născut pot avea stări de anxietate sau stări atât de dure încât gândurile lor se duc inclusiv către a-și face singure rău sau a face rău copilului”, a mai explicat Carina Coșăreanu de la Pagina de Psihologie.

Mămicile cu această afecțiune au la dispoziție grupuri de suport online sau pot fi redirecționate de medici către specialiști cu ședințe gratuite decontate de casa de asigurări.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Tânăr salvat de elicopterul SMURD și Salvamont Caraș-Severin din Munții Țarcu, la cota 2100 | VIDEO