Confidenţialitate

Depozitele românilor din străinătate, inclusiv cele din băncile grecești, garantate de legislația românească

Două proiecte aprobate de Guvern pe 1 iulie vin în ajutorul celor care au depus bani în băncile străine cu filiale în România.

Spre exemplu, depozitele făcute de români la băncile grecești sunt garantate conform legislației din România.

Pragul este de 100.000 de euro de persoană.

 

Proiectele Guvernului au fost adoptate în condițiile în care sunt mai mulți români care își țin banii în băncile din străinătate –instituții care au filiale și în România.

Pentru cA acești clienți să nu fie afectați de eventuale probleme, Guvernul a reglementat o schemă de garantare a depozitelor.

În cazul în care respectivele bănci încep să aibă probleme – să intre în faliment spre exemplu – clienții lor din România își pot recupera economiile, în limita a 100 de mii de euro de persoană.

Noile legi sunt menite să-i liniștească și pe clienții români care și-au deschis conturi la băncile grecești. Ei sunt protejați de legislația românească, astfel că orice decizie venită din Grecia nu îi va afecta.

Guvernatorul Băncii Naționale – Mugur Isărescu – insistA zilele trecute că în România nu se află bănci grecești, ci instituții bancare românești cu capital grecesc. Există însă riscul cA patronii eleni să-și retragă acest capital ?  Nu cred că așa ceva este posibil –  a fost răspunsul lui Mugur Isărescu.

Cele 4 instituții la care se referă Mugur Isărescu sunt National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank.