Confidenţialitate

Depistarea precoce în farmacii a diabetului zaharat de tip 2: Proiectul începe din această lună și se adresează celor peste 18 ani | AUDIO

Proiect de depistare precoce a diabetului zaharat de tip 2. Acesta se va desfășura în farmacii, pe baza completării unui chestionar de evaluare. În paralel, va avea loc o campanie de informare privind semnele acestei boli și cum o putem preveni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul începe în această lună și se adresează celor cu vârsta de peste 18 ani care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.

Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor, explică procedura din farmacii

„În farmacii se va completa un chestionar. Persoana se cântărește, i se ia circumferința taliei și se pun niște întrebări – 8 la număr – în acel chestionar care la final dau un scor în care se evaluează acest risc”, a spus Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor.

Totodată, farmaciştii vor oferi informaţii despre factorii de risc în apariţia diabetului zaharat, simptomele specifice, intervenţiile preventive recomandate pentru un stil de viaţă sănătos.

Farmaciile implicate în program vor afişa un anunţ în incinta unităţii.

Peste un milion și jumătate de români suferă de diabet. Asta înseamnă aproape 10% din populație.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Portugalia: Angajații pot obține un concediu medical autodeclarat de 3 zile | AUDIO