Confidenţialitate

Departe de țară, aproape de casă/De ce se întorc românii care au plecat

De ce au plecat? De ce s-ar întoarce? – sunt întrebări simple despre românii plecați în străinătate.

Au plecat circa 4 milioane – potrivit datelor oficiale. În ce-i privește pe cei întorși – nu există statistici oficiale.

Avem doar un studiu realizat de fundația Friedrich Ebert, cu sediul în Germania, potrivit căruia doar 4 % dintre românii plecați se întorc în țară.

Diaspora StartUp este un program finanţat din fonduri europene, prin care românii din diaspora sunt sprijiniţi să-şi deschidă o afacere în oraşele din România.

E vorba de 40.000 euro nerambursabili . Singurul în care statul român este implicat. În rest, sunt inițiative ale unor fundații, asociații sau organizații neguvernamentale.

Hai acasă! – de exemplu – este o platformă care face legătura între angajatorii de top din România și tinerii plecați.

Mai există Smart Diaspora o strategie de atragere în ţară a românilor din diaspora și – mai nou RePatriot, o iniţiativă de încurajare a repatrierii prin antreprenoriat.

Aflăm, însă, poveștile unor români care s-au întors într-un reportaj realizat de Liliana Nicolae.

Emeșe Gașpar avea 29 de ani când a plecat. A lucrat în IT, și-a făcut apoi propria afacere care are legătură cu România: fratele ei cumpără mobilă veche, de brad, din satele Transilvaniei, o recondiționează, iar Emeșe o vinde în Belgia.

După 30 de ani, lucrurile s-au așezat. Și afacerea și familia. Așa că … România a devenit mai atractivă. Spre deosebire de Belgia, în România, regimul fiscal e mai convenabil – spune ea. la fel gândesc și oamenii de afaceri polonezi sau francezi cu care se întâlnește frecvent în avionul Cluj-Bruxelles.

Un alt motiv de întoarcere în România – tot după 30 de ani, tot din Belgia– poate fi reîntoarcerea, de fapt, la o viață simplă.

Adrian Rotaru a ales viața simplă, într-un sat de lângă Brașov. Trăiește din chiriile pe care le primește pe 3 garsoniere. E „afacerea” lui în România. O țară care – spune el – se cam denigrează singură: „Denigrăm orice: partidele politice, dar nu mergem la vor, hotărârile de guvern, deși nu le cunoaștem bine … iar denigrarea este însoțită de bășcălie. Nu cred că ne face bine acest lucru.”

Nu departe de Brașov, lângă Hunedoara, s-a întors și Silvia Olari.

Și s-a întors după 16 ani petrecuți în capitala Europei, la Bruxelles.

A făcut menaj, la început. Apoi și-a deschis câteva magazine cu produse românești. Merg foarte bine în continuare.

Acasă … a găsit o Românie tristă, cu oameni care nu mai știu să zâmbească.

Este manager la un castel din Hunedoara și vrea să pună pe picioare un proiect cu fonduri europene: un parc în care copii să se apropie de natură și de viața la țară.

Poveștile lor pot fi ascultate aici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Liga Studenților Români din Străinătate