DEPARTE DE ȚARĂ, APROAPE ACASĂ | Românul care a pariat cu Liviu Dragnea a emigrat: „Nu știți ce rău îmi pare că nu pot fi azi în Piața Victoriei”

Campania Știrilor Europa FM „Departe de țară, aproape acasă” ajunge astăzi la final. I-ați cunoscut zilele acestea pe unii dintre ascultătorii noștri, plecați să muncească în străinătate, dar și pe părinții, frații, prietenii lor rămași în România.

I-ați auzit și pe cei care se întorc definitiv acasă. De dor sau dintr-un calcul optimist că România în schimbare e țara în care pot trăi decent cu lecțiile învățate în afară.

Unii dintre ei vor fi astăzi la mitingul diasporei din Piața Victoriei. Există însă și câțiva mari absenți.

Anca Simina a stat de vorba cu Bogdan Lungu, gălățeanul devenit celebru acum trei luni, după un pariu cu Liviu Dragnea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bogdan Lungu e omul cu naveta. A devenit celebru în ziua în care a luat microbuzul din Galați ca să-i arate lui Liviu Dragnea cum e cu onoarea – pierzi un pariu, dar mergi până la capăt.

O după-amiază și-o bere cu liderul PSD i-au fost de-ajuns să decidă întrotro s-o apuce. A pus un ultim pariu, că 150 de noi kilometri de autostradă sunt o utopie până la alegeri, apoi a luat-o pe un drum cu sens unic.

Bogdan Lungu a plecat definitiv la New York.

„Sunt cu doi prieteni, mergem către Long Island, suntem pe autostradă. Aici, am găsit ce cautam. Dacă muncești și ești corect nu te doare capul, ca în țară. Infrastructura e ok, spitalele sunt ok, singura grijă este să muncești. Atât. Mi se pare foarte ușor a trăi aici”, ne-a povestit Bogdan.

Visul american al lui Bogdan a început dintr-o dezamăgire cum nu se poate mai românească. Departe de a-l câștiga, omul politic care a defilat cu el prin fața jurnaliștilor și a tăvii cu mici i-a sechestrat pe loc încrederea: „Am fost marinar, am mai fost plecat, am văzut multe țări, dar de plecat definitiv am decis după discuția cu domnul Dragnea. Am vorbit și cu soția și am spus gata, s-a terminat”.

Bogdan a plecat fără cei doi copii și fără soție. Își spune mereu că până la Crăciun vor fi cu toții acolo, cu vize și valize.

Acum stă în Bronx, cu un prieten. A convins un american să-I dea o șansă în imobilare și are zilnic de lucru. Alor lui le-a găsit școală și grădiniță și știe că or să o ia de la capăt într-o casă spațioasă, cum au făcut-o atâția alții înainte.

Azi, i-ar fi plăcut să fie totuși acasă. În Piața Victoriei din București.

De ce? „Îmi pare foarte rău că nu pot fi acolo. Cred că de pe 9 veneam acolo. În 28 de ani, eu nu am văzut guvern mai preocupat de legile justiției și de infractori ca acum”, spune el.

Omul cu naveta a făcut 43 de ani luna trecută, la New York. Și-a pus deja dorințe și pentru următorii doi. Statuia Libertății i-a făcut din mână. Bogdan are încredere din nou: „În 2020? Să mă așez foarte bine aici, în New York, cu familia, să termin cu actele, deși durează, să-mi văd de viață, într-un cuvânt. Și să merg la vot. Voi merge, oriunde aș fi”.

Fără dubiu, Bogdan Lungu se va întoarce în România. Dar numai în vacanță.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS