Confidenţialitate

Departamentul de Stat american: în România, mita a rămas un lucru obişnuit în sectorul public

Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt a continuat în 2016 în România, însă există în continuare probleme, iar mita a rămas un lucru obişnuit în sectorul public, se arata in raportul Departamentului american de Stat cu privire la practicile în domeniul drepturilor omului în România anului 2016.

Astfel, reprezentanţi publici importanţi şi oameni de afaceri au fost anchetaţi şi urmăriţi cu succes, însă, în pofida unor progrese, corupţia a rămas o problemă.

”Imunitatea faţă de urmărirea penală a unor actuali şi foşti miniştri, care au fost de asemenea membri ai Parlamentului, a blocat în unele cazuri anchetele”, subliniază diplomaţia americană.

DNA a continuat să ancheteze cazuri de corupţie împlicând oficiali politici, din sistemul judiciar şi administrativ într-un ritm constant, de-a lungul lui 2016, se arată în raport.

Până la 31 octombrie, tribunalele au pronunţat 264 de condamnări definitive vizând 676 de inculpaţi în cazuri instrumentate de DNA. Între acestia – un ministru şi un adjunct de ministru, 5 membri ai Parlamentului, 12 judecători, 4 procurori, 10 primari, 6 generali şi un comandant din Ministerului Apărării, dar şi 44 de poliţişti, precizează Departamentul de Stat.

Procurorii DNA au dispus confiscări în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Tribunalele au decis confiscarea a 30 milioane de euro în cadrul unor cazuri DNA. Judecatorii au achitat 64 de inculpaţi până la 1 septembrie, iar verdictele în cazuri de corupţie au fost adesea contradictorii.

Aplicarea procedurilor judiciare a întârziat din cauza unor probleme procedurale şi administrative, în special cu privire la confiscări, notează Departamentul.