Confidenţialitate

Denunțul, subiect la olimpiadă

Anchetă la Inspectoratul Școlar Județean Prahova din cauza subiectelor de la Olimpiada de Limba și Literatura Română pe care le-au avut de rezolvat elevii din clasa a XII-a. Candidații au avut de redactat, printre altele, un referat adresat conducerii de partid, prin care să denunțe calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, personaj central în romanul Moromeții scris de Marin Preda. Acest subiect a fost dat olimpicilor din trei județe, Prahova, Cluj și Bistrița.

Cerința care le solicita elevilor să-și imagineze că sunt un personaj care trebuie să denunțe calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete a provocat un adevărat scandal în Prahova, atât în rândul profesorilor care au corectat tezele, dar și în mediul online, unde oamenii au criticat vehement subiectele pe care olimpicii le-au avut de rezolvat.

Dan Gulea, unul dintre profesorii de limba română din Ploiești care a făcut parte din rândul cadrelor didactice care au corectat tezele elevilor, spune, într-o postare pe o rețea de socializare, că denunțul prezent în curiculumul școlar întrece limitele bunului simț.
Horia Toma, inspector adjunct al Inspectoratului Școlar Prahova a explicat că – pentru Olimpiada la Limba și Literatura Română – care a avut loc sâmbătă 25 februarie, la Ploiești, profesrorii de specialitate din Prahova au colaborat cu colegii lor din Cluj și Bistrița, iar subiectul a fost redactat de un profesor de limba română din Cluj.

Pe de altă parte, Mihai Morar, inspector școlar de limba română din Prahova a explicat că subiectul respectă întru totul programa școlară, dar se adresează unor olimpici care ar fi trebuit să știe să redacteze așa ceva.

În plus, Morar a precizt că niciunul dintre cei 35 de elevi de clasa a XII-a din Prahova care au participat sâmbătă la olimpiadă nu a avut nicio reacție negativă atunci când au primit fișa cu subiecte. Acesta susține că cel mult poate fi vorba despre o asociere nepotrivită de termini în cerință, referindu-se la preznța cuvintelor denunț și element dușmănos.

Mai mult, în urma corectării tezelor, spune Mihai Morar, mulți olimpici au fost notați cu 110 puncte dintr-un total de 120 de puncte, ceea ce înseamnă că elevii au citit ambele volume ale romanului Moromeții și au înțeles că este vorba despre un univers ficțional,și nu despre realitate.

Ministerul Educației așteaptă explicații din partea Inspectoratului Școlar Prahova.

Luni, reprezentanții inspectoratului trebuie să explice de ce la Olimpiada de Limba și Literatura Română, faza județeană, unul dintre subiecte a fost redactarea unui denunț.

Ministrul Educației, Pavel Năstase a spus la Europa FM că – in opinia sa – termenul „denunt” nu este folosit corect in cadrul subiectului.

Ministrul Educației precizeaza ca subiectul ar fi trebuit formulat altfel.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.