Confidenţialitate

Denisa Stoicescu: “Degeaba ai pretenţia să te asculte copilul tău, dacă se uită la tine şi tu faci altceva decât îi spui”

Dacă ar fi să ne luăm după scrisorile elevilor de a XII-a, publicate în volumul „De vorbă cu părinții mei”, masa în familie e foarte importantă.

Cea care le-a sugerat elevilor să le scrie părinților a fost diriginta lor, Denisa Stoicescu. Ce credeți că a făcut Denisa Stoicescu în momentul în care a realizat că elevilor ei le e dor să ia masa cu părinții?

Au comandat pizza și au mâncat împreună în clasă, la ora de dirigenție, ca într-o mare familie. De fapt, Denisa Stoicescu își ia foarte în serios rolul de diriginte și spune cu subiect și predicat că dirigenția e mai importantă decât orice altă materie.

Denisa Stoicescu predă informatică la Liceul Energetic din Câmpina și este diriginta clasei a XII-a Turism. 

Majoritatea profesorilor de informatică predau un an, poate doi, și apoi se angajează la o firmă IT. Pe un salariu mult mai bun și cu responsabilități mai puține. Denisa Stoicescu a făcut invers…

“Am lucrat doi ani de zile ca informatician într-o firmă. Adică stăteam într-o încăpere mică la un birou, tot timpul cu ochii în monitor și simțeam că îmi doresc mai mult de atât”, mărturiseşte Denisa Stoicescu.

“Îmi place să lucrez cu copiii de liceu pentru că ai cu cine să vorbești. Sunt altfel decât adulții. În sensul că ne iertăm unii pe alți și o luăm de la capăt, sau cel puțin, așa vreau să cred. Nu purtăm ranchiună, nu ne răzbunăm. Măine o luăm de la capăt. Asta poți să o faci cu copiii. Cu adulții e mult mai greu”, spune diriginta.

Denisa Stoicescu își ia foarte în serios rolul de diriginte. Spune că în ultimii 4 ani, doar de vreo două sau trei ori s-a întâmplat să predea informatică în loc de dirigenție. Dar de fiecare dată, a recuperat ora de dirigenție.

“Le pun înainte materialul pe care l-am pregătit și apoi dezbatem. O prezentare Power Point sau spun pe deaspura, depinde. Ne uităm la clipuri cu oameni de succes sau vorbim despre relații băieți-fete.

Pentru mine şcoala egal viaţă sau viaţa egal şcoală. Eu nu am copii. Soţul meu lucrează şi el în acest liceu şi noi acasă vorbim tot despre copiii de la clasă. Şi ne pregătim. Lucrez la calculator, caut, citesc…”, dezvăluie Denisa Stoicescu.

La ora de dirigenție, Denisa Stoicescu mai cheamă și psihologi sau oameni care lucrează în diferite domenii, în așa fel încât elevii să își facă o idee despre ce presupune o anumită meserie. E o “dirigă” foarte implicată, spun elevii ei.

“La ora de dirigenție îmi place cel mai mult că nu este o oră de dirigenție normală în care diriga ne spune absențele sau ne ceartă pentru un 4 sau pentru mai stiu eu ce. Orele noastre de dirigentie sunt, în general, seminare”, declară Teodora.

“Săptămâna trecută a fost chiar o fază interesantă. Am avut ca o mică cină în familie. Toţi ne-am comandat de mâncare şi am stat şi am vorbit ca o familie. Exact cum face o familie la masă”, mărturiseşte şi Mihai.

Așadar, episodul în care Denisa Stoicescu le-a sugerat elevilor să le scrie părinților scrisori care ulterior, au fost publicate, nu e nici pe departe singurul exemplu de implicare al acestui dascăl.

“Ideea mi-a venit într-o seară. A doua zi aveam şedinţă cu părinţii şi mă gândeam ce aş putea să le spun părinţilor. Dar oare părinţii ştiu despre copiii lor ce ştiu eu? Aşa că le-am spus să scrie o scrisoare, să spună acolo tot ce au pe suflet. Şi de bine şi de rău.

Degeaba ai pretenţia să te asculte copilul tău dacă se uită la tine şi tu faci altceva decât îi spui”, a spus Denisa Stoicescu.

Denisa Stoicescu mai crede ceva: că cea mai importantă materie este dirigenția. Până la urmă, nimeni nu e obligat să știe fizică, matematică, informatică, engleză sau orice altă materie pentru a reuși în viață. Important e să fii om. De fapt, aceasta e lecția, cea mai grea si cea mai frumoasă, pe care se străduie să le-o predea elevilor ei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.