Demisie la nivel înalt în Polonia

Preşedintele Parlamentului, Marek Kuchcinski, a anunţat că îşi dă demisia după apariţia unor informaţii potrivit cărora ar fi utilizat aeronave guvernamentale pentru deplasări în scop personal.

Anunţul vine la trei zile după ce preşedintele Parlamentului de la Varşovia şi-a cerut public scuze pentru că ar fi folosit o aeronavă de stat pentru 27 de călătorii cu familia, prietenii sau colegii de partid.

Lui Marek Kaczynski i s-a reproşat atât folosirea avioanelor guvernamentale cât şi a celor militare pentru deplasări în special în regiunea sa natală .

Kuchcinski, în vârstă de 63 de ani, este al doilea om în stat potrivit Constituţiei.

Iniţial, politicianul polonez s-a limitat să prezinte scuze ”tuturor celor s-au simţit ofensaţi” şi a recunoscut că, într-un caz, soţia sa a luat un avion la bordul căruia el nu se afla.
Pentru a compensa preţul zborului, Kuchcinski a anunţat că va plăti 6.500 de euro unui fond de modernizare a armatei, după ce mai plătise aproximativ 4.000 de euro unor organizaţii de caritate pentru a compensa zboruri ale membrilor familiei sale.

Sumele sunt considerate insuficiente de către comentatori.

Până la venirea la putere în 2015, Partidul naţionalist polonez Lege şi Justiţie a criticat guvernul anterior pentru ceea ce numea stilul de viaţă pe picior mare, aroganţă, departe de nevoile cetăţenilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS