Confidenţialitate

Delta Dunării: Somnul african pune în pericol peştii din Deltă

Îngrijorare în Delta Dunării unde a apărut o specie de pește care pune în pericol resursa piscicolă a rezervației: devorează toată flora și fauna suacvatică.

Este vorba de somnul african, care, cel mai probabil, a scăpat din crescătorii.

Delta Dunării se confruntă cu o nouă problemă – după cum transmite corespondentul Europa FM, Feri Predescu.

Identificarea, în apele interioare, a unei specii invazive, somnul african. Directorul Complexului de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, spune că este o specie deosebit de agresivă:

„Dacă se va adapta să trăiască la temperaturile noastre, o să fie foarte mare pericol întrucât singura zonă cu sturion sălbatic, care mai e Delta, va fi afectată, sub risc, de prezența acestui mâncător de de toate”.

Pentru protejarea faunei din Deltă este nevoie de luarea unor măsuri urgente. Una dintre soluții ar fi capturarea și eliminarea speciilor de somn african sugerează președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

„Instituțiile abilitate să intervină operativ pentru a reduce efectele asupra speciilor de pești autohtone, cu informarea corectă a pescarilor pentru a reține această specie de pește și a nu o reda mediului natural”.

Oamenii Deltei spun însă că este nevoie de schimbarea ordinulu de prohibiție. La această oră, ordinul impune pescarilor eliberarea în mediul natural a patru specii de peşti, printre care şi somnul.