Confidenţialitate

Defilarea de Ziua Națională: 3.500 de militari, 21 de salve de tun

Aproximativ 3.500 de militari şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ai Serviciului Român de Informaţii, precum şi militari din ţări aliate sau partenere, cu peste 350 de mijloace tehnice, participă la parada de 1 Decembrie, vineri, în Piaţa Arcul de Triumf.

Noutatea acestuia an este ţinuta combat a trupelor Ministerului Apărării Naţionale, care va intra în acest an în dotarea Armatei Române.

De asemenea, pentru prima dată la parada militară de Ziua Naţională a României este prezent un detaşament al Forţelor Armate Portugheze.

Vor defila autospeciale şi motociclete ale Poliţiei Române, aeronave şi tancuri, precum şi alte vehicule de luptă ale Armatei Române.

În timpul intonării Imnului de către Orchestra Reprezentantivă a Ministerului Apărării Naţionale, corala Bazei Sprijin Logistic Muntenia, corul studenţilor Academiei Tehnice Militare şi solistul Alexandru Ştefan Constantin de la Ansamblul Artistic al Armatei, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” va executa 21 de salve de tun, în semn de salut şi în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului şi a Drapelului.

Defilarea terestră a început cu trei detaşamente care vor purta atât drapelele de epocă ce au aparţinut unităţilor care au luptat în Primul Război Mondial, cât şi uniformele militarilor din Primul Război Mondial.

Uniformele de ofiţer, subofiţer şi soldat vor fi purtate de 18 militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Potrivit MApN, uniformele sunt replici şi aparţin Regimentului 6 Infanterie “Mihai Viteazul”, Regimentului 4 Artilerie şi Regimentului 9 Vânători de Munte, numărul unităţii fiind brodat pe epolet. Armele, carabine model 1891, sunt originale.

La paradă vor defila şi militarii Batalionului 313 Cercetare în Adâncime „Burebista”, unitate de elită a Forţelor Terestre Române, care vor purta steagurile Forţelor Terestre şi Navale, Comandamentului Logistic Întrunit, Brigăzii de Operaţii Speciale şi Brigăzii de Informaţii Militare, urmaţi de Forţele pentru Operaţii Speciale.

Militarii brigăzii pentru Operaţii Speciale vor fi îmbrăcaţi în uniforma de luptă pentru medii de deşert şi aride. Potrivit MApN, Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” şi structurile subordonate participă din anul 2006 la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Şi în acest an, la parada de 1 Decembrie va defila un detaşament format din militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Detaşamentul va fi condus de căpitanul Adrian Ciprian Iriciuc, rănit în Afganistan şi medaliat cu bronz la proba de canotaj în sală la Jocurile militare paralimpice Invictus 2017 din Canada. Şi alţi militari răniţi care au participat la jocurile Invictus din Canada şi care au obţinut rezultate foarte bune fac parte din acest detaşament.

MApN precizează că din 1996, 29 de militari români au murit în teatrele de război, iar 25 din cei aproximativ 180 de răniţi vor da onorul de Ziua Naţională a României.

De asemenea, la paradă vor participa şi militari străini din cadrul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est al NATO. Detaşamentul va fi format, astfel, atât din militari români, cât şi din militari din Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Potrivit MApN, accest comandament contribuie la consolidarea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice şi poate asigura intervenţia în cazul unei operaţii de tip Articol 5, care prevede obligaţia ca fiecare stat al Alianţei să ajute orice alt stat membru în cazul unui atac.

Armata Poloniei va fi reprezentată în programul paradei de Ziua Naţională de un detaşament format din militari ai Brigăzii 17 Mecanizată a Voievodatului Wielkopolskie, participanţi la misiuni în Ciad şi Afganistan, precum şi din Brigada 10 Logistică, care a participat la încheierea misiunii ISAF din Afganistan. Militarii acesteia au participat la misiuni în cadrul SFOR, în Bosnia şi Herţegovina, UNIFIL, în Liban, şi UNDOF, în regiunea Golan din Siria.

De asemenea, militarii bulgari din cadrul Batalionului 38 Infanterie Mecanizată al Brigăzii 2 Mecanizată din Stara Zagora, precum şi forţe canadiene dislocate la Baza aeriană “Mihail Kogălniceanu” de la Constanţa vor defila în cadrul paradei. Conform MApN, 135 de militari canadieni şi patru avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Aviaţiei Regale Canadiene participă în ţara noastră la misiuni de poliţie aeriană întărită sub comandă NATO, în cadrul operaţiunii REASSURANCE.

Detaşamentul francez va fi reprezentat la paradă de Academia Militară formată din Academia Militară de la Saint Cyr şi Şcoala de Arme Întrunite.

La rândul său, detaşamentul din Germania participant la paradă va fi format din militari ai Diviziei Forţelor de Reacţie Rapidă. Din programul de defilare mai fac parte şi ofiţeri ai Forţelor Navale, Aeriene şi Terestre din Grecia, precum şi detaşamentul italian de gardă din Regimentul 1 “Granatieri di Sardegna”, descendent al “Reggimento delle Guardie”, înfiinţat la 18 aprilie 1659, care a participat, în ultimii ani, la operaţii de menţinere a păcii în Somalia, Bosnia Herţegovina, Albania, Liban şi Kosovo.

În premieră la parada militară va defila un detaşament al Forţelor Armate Portugheze, comandat de căpitanul João Petro Santos Martins., respectiv purtătorul Drapelului Naţional al Portugaliei şi trei militari reprezentând cele trei categorii de forţe armate: Forţele Terestre, Forţele Aeriene şi Forţele Navale.

Militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova vor participa şi în acest an la parada de 1 Decembrie, iar pentru a doua oară vor fi alături de militarii români reprezentanţii armatei Slovaciei, care aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul Guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.

Vor fi prezente la paradă şi armata Turciei, cu militari care fac parte din Corpul 3 de Reacţie Rapidă Turcia, armata ucraineană, formată din cei mai buni cadeţi ai Academiei Militare Odessa, cu experienţă de luptă în cadrul operaţiilor de protecţie a integrităţii teritoriale a Ucrainei, armata Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, cu Corpul de tobe al Orchestrei Marinei Regale, precum şi armata SUA, cu două detaşamente: unui

Reprezentanţii Armatei Statelor Unite ale Americii participă la parada militară naţională cu două detaşamente. Unul va fi format din militari ai Batalionului 1 din Regimentul 18 Infanterie, “Vanguards”. Potrivit MApN, în ţara noastră sunt dislocaţi peste 250 de militari din cadrul batalionului “Vanguards” care se instruiesc în comun cu militarii români, iar al doilea va fi compus din militari ai Batalionului 2 Puşcaşi Marini, batalion de infanterie al Corpului de Marină al Statelor Unite, care a participat la misiuni în cadrul operaţiilor terestre şi navale din întreaga lume, inclusiv în Golful Persic, Haiti, Kosovo, Yemen, Irak şi Afganistan. În ultimii ani, batalionul a cooperat cu naţiuni partenere din întreaga lume, cu Japonia, Korea, Filipine, Thailanda, Malaezia, Georgia, Grecia, Spania, Italia, Norvegia, Suedia şi România.

Detaşamentele ţărilor străine vor fi urmate de blocul de paradă al Forţelor Terestre Române, condus de generalul de brigadă Dorin Blaiu, comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, veteran al teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan.

Forţele terestre Române au participat la misiuni pe trei continente după 1990 cu aproximativ 40.000 de militari. În 2017, au participat la peste 350 de exerciţii naţionale, multinaţionale în ţară şi în străinătate, exerciţiul cel mai important fiind „SABER GUARDIAN-17”, la care peste 8.000 de militari români s-au instruit alături de militari din 22 ţări aliate şi partenere.

Primul detaşament al forţelor Terestre Române va fi format din militari ai Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, care a participat la toate operaţiile militare desfăşurate de Armata României după cel de-Al Doilea Război Mondial în diferite zone de conflict, precum Angola, Albania, Kosovo, Bosnia, Irak şi Afganistan, urmat de militarii Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, condus de locotenent-colonelul Costel Păstase, veteran al teatrelor de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan. În acest an, peste 3.000 de militari ai Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” au participat la misiuni în şase teatre de operaţii pe trei continente. Ultima misiune a fost în 2016, RESOLUTE SUPPORT, din teatrul de operaţii Afganistan.

Vor mai defila miltarii supranumiţi “Scorpionii Roşii” ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din cadrul Brigăzii Multinationale de Sud-Est, care au deschis, în 2002, seria participării batalioanelor româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan şi care au executat 13 misiuni în afara statului român, în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan, militari al Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”, cu Drapelul de Luptă, precum şi militari paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie “Căpitan Ştefan Şoverth”, care sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu.

Parada va continua cu militarii Batalionului 33 Vânători de Munte “POSADA”, înfiinţat în urmă cu 48 de ani, care a participat, începând cu 2005, la cinci misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, apoi cu poliţiştii militari ai Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”, care au participat la toate misiunile externe în care a fost angrenată Armata României, respectiv în Angola, Somalia, Kuweit, Albania, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Irak şi Afganistan, preum şi cu ofiţerii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Comandamentul comunicaţiilor şi informaticii va participa la paradă cu autostaţia de videoteleconferinţă, pe şasiu Uro Vamtac, dotată în 2017 cu echipamente multimedia şi drone, cu autostaţia satelitară Anchor Station, trei containere radioreleu transportabile, autostaţii radio Falcon, autospecială pentru managementul spectrului radio care asigură monitorizarea spectrului radio, detecţia şi localizarea surselor de interferenţe, precum şi modulul NATO de comunicaţii şi informatică dislocabil (NATO DCM „E”) care face parte din structura de comandă NATO şi este subordonat operaţional Batalionului 2 Transmisiuni NATO.

Poliţia Română va defila, de Ziua Naţională, cu 10 motociclete ale Poliţiei Rutiere şi cu autospeciale de intervenţie ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale. Luptătorii vor purta ţinuta specifică şi pistoale Glock 17 sau pistoale mitralieră Heckler & Koch MP5, în timp ce lunetiştii vor avea arme SSG 3000 şi ţinute de camuflaj.

De asmenea, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR va defila cu un autolaborator criminalistic şi cu unitatea mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor, urmate de Serviciul Poliţiei Delta Dunării.

Tehnica Jandarmeriei va avea autoturisme Volswagen Passat Variant dotate cu sistem de avertizare sonoră şi luminoasă, două motocicletele de intervenţie, autoturisme Dacia Logan şi Dacia Duster folosite în patrulare, ATV-uri folosite pentru teren accidentat, autospeciale ISUZU 4X4 folosite de Jandarmeria Montană în misiunile de salvare şi evacuare a persoanelor aflate în situaţii de risc, autospeciale Volkswagen Transporter T5 folosite în misiunile de intervenţie antiteroristă, bărci pneumatice, autospeciale Opel Movano pentru transportul grupărilor de jandarmi, remorca de transport câini de serviciu, care este primul vehicul al Jandarmeriei Române special destinat transportului câinilor de serviciu, conceput de inginerii jandarmi Cristian Streza şi Raul Baba, precum şi autospeciale Volkswagen Transporter dotate cu mijloce de filmare şi înregistrare, folosite în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice.

Tehnica Serviciului Român de Informaţii va fi formată din trei dispozitive, primul alcătuit din autospeciale contrateroristă cu câte patru luptători, şi un vehicul blindat al echipei de negociere. Cel de-al doilea dispozitiv va fi cel de intervenţie pirotehnică, alcătuit din două autospeciale echipate pentru evacuarea şi izolarea zonei afectate de o criză teroristă şi o autospecială de intervenţie pirotehnică, prevăzută cu o remorcă anti-bombă, pentru transportul dispozitivelor explozive improvizate. Cel de-al treilea dispozitiv va fi cel de protecţie-gardare alcătuit dintr-un autovehicul principal, precedat de un antemergător şi încadrat de două vehicule de escortă cu câte patru luptători fiecare.

După tehnica SRI va defila Cavaleria Jandarmeriei, folosită în misiunile de intervenţie pentru asigurarea şi restabilirea ordinii publice la competiţii sportive şi manifestări manifestări ce implică aglomerări mari de persoane.

„Caii au fost o prezenţă constantă în cadrul structurilor militare, iar cabalinele de astăzi sunt partenerii de încredere ai jandarmilor, de fiecare dată fiind trataţi cu respect, atât de către militari, cât şi de către cetăţeni”, precizează MApN.

Militarii Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, unitate aflată în subordinea Statului Major al Apărării, vor defila la final, purtând uniforme de protocol. Soldaţii vor avea în dotare carabine SKS, model 1956, produse la Cugir, iar ofiţerii, săbii de ceremonie Solingen.
viewscnt

Foto: MApN