Deficit bugetar de 457,6 milioane de lei în ianuarie

Guvernul a început anul cu un deficit bugetar de 457,6 milioane de lei, adică 0,04% din PIB, conform execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor.

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu aproape 7% față de luna similară a anului trecut, la 27.55 miliarde lei, în linie cu estimările bugetare. Cu toate acestea, au crescut și cheltuielile cu 11,6%, la 28 miliarde de lei.

Cheltuielile reflectă într-o mare măsură majorările de pensii, salarii și alocații rezultate din modificările legislative aprobate anterior, explică ministerul.

Comunicatul Ministerului Finanțelor precizează și că încasările bugetare din luna ianuarie reflectă reacția pozitivă a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-și plăti la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate, cât și pentru sumele de rambursat.

În luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA în sumă 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, continuând politica de plată cu celeritate a sumelor datorate către mediul privat.

“Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadență, fie despre rambursările de TVA. Evoluția din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înțeleg să se conformeze voluntar și au încredere în parteneriatul cu statul și în soluțiile propuse pentru a flexibiliza și îmbunătăți administrația publică”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Spre deosebire de ianuarie 2019, s-a înregistrat, însă, o creștere semnificativă a cheltuielilor de investiții, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, în condițiile dublării investițiilor în proiecte cu finanțare europeană, respectiv 474 milioane lei.

Comparativ cu excedentul înregistrat în luna similară a anului trecut, deficitul din luna ianuarie 2020 este explicat și de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard lei (1,72 miliarde lei în ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde lei în ianuarie 2019), respectiv creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ 0,82 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului precedent.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 27,55 mld lei în ianuarie 2020, în creștere cu 6,8% față de nivelul înregistrat în luna similară a anului trecut.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS