Decretul stării de urgență, în dezbaterea Parlamentului

Decretul prezidențiale privind starea de urgenţă intră, marți, în dezbaterea comisiilor parlamentare de specialitate.

Ședinţele comune se vor desfăşura prin teleconferinţă.

Miercuri, este programată testarea exercitării votului online.

Joi, se va desfăşura online şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului vot supune votului decretul emis de șeful statului.

Klaus Iohannis a prezentat, luni, măsurile care vor fi aplicate gradual de autorități, ca urmare a decretării stării de urgență pentru 30 de zile.

Printre măsuri, închiderea școlilor și universităților, angajări fără concurs în structurile MAI și în cele sanitare, posibilitatea de a plafona prețurile la medicamente, alimente și utilități (electricitate, apă, gaze, carburanți).

În Justiție, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită.

Președintele a subliniat că “Există posibilitatea de a fi impusă gradual restricție pentru circulația rutieră, aeriană, maritimă. Nu este o certitudine, ci o posibilitate”.

Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Principalele declarații ale președintelui:

“Severitatea măsurilor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm. De astăzi, se instituie Starea de Urgență pe teritoriul României, pentru 30 de zile.

Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale care au dovedit că au rezultate în țările grav afectate.

Vizează și îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale. Este însă singura cale de a salva viețile celor de lângă noi.

Este important ca oamenii să fie informați corect, astfel explic ce înseamnă starea de urgență. Școlile vor fi închise pentru protejarea tinerilor, activitatea din învățământul universitar și pre-universitar se suspendă.

Dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimente și la serviciile de utilitate publică (electricitate, apă, gaze, carburanți), în media prețului mediu dinaintea declarării stării de urgență.

Vreau să fie foarte clar următorul lucru: serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a complicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate!

Pentru persoanele izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, se vor stabili măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de autoritățile administrației publice locale.

Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare.

Angajații și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parțial pe perioada stării de urgență prin decizii ale autorităților publice, vor beneficia de protecție socială. Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților de penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite după caz.

Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut de Legea nr. 19/2020, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

Tot în sprijinul angajaților și angajatorilor se introduce posibilitatea ca, în instituțiile și autoritățile statului și în societățile cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.

De asemenea, oamenii trebuie să știe că nu mai este necesară deplasarea la sediul instituțiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea beneficiilor și prestațiilor sociale, acestea pot fi depuse pe cale electronică.

Un capitol extrem de important al decretului privind instituirea stării de urgență se referă la măsurile în domeniul sanitar. Am dispus, astfel, ca în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute.

De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de materiale, echipamente și medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziție directă.

Am simplificat, de asemenea, proceduri de decontare și alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operațiunile necesare.

În domeniul economic, Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19 și va anunța în curând pachetul de soluții pregătit.

În această perioadă de criză, producția și întreaga economie trebuie să fie pregătite să susțină combaterea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Totodată, se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, precum și funcționarea optimă a sistemului energetic național.

Am decis și suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu câteva excepții, sigur.

Instituirea stării de urgență produce efecte și în domeniul justiției. În această perioadă, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. Lista acestor cauze se stabilește de conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție și, respectiv, de colegiile de conducere ale curților de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare.

Pentru judecarea proceselor, instanțele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi, și vor dispune măsurile necesare pentru desfășurarea ședințelor de judecată prin videoconferință.

Efortul nu este unul local, ci unul global. Efortul internațional este uriaș. Vom depăși această încercare.”

În această perioadă este de așteptat să fie adaptat programul de guvernare. Premierul Ludovic Orban a anunțat aseară faptul că există pregătit un plan de măsuri economice care să vină în întâmpinarea firmelor afectate direct din industria hotelieră sau de transporturi.

Măsura a fost anunțată sâmbătă de președintele Iohannis, în condițiile în care România a intrat în Scenariul III privind coronavirusul, tot sâmbătă, când numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a depășit 100, după confirmarea îmbolnăvirii a trei liberali.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS