Ediție specială Știrile Europa FM, după declarațiile făcute de Klaus Iohannis, alături de Alice Iacobescu, Cătălin Striblea și invitații lor

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, la ora 15, o declarație de presă, de la Palatul Cotroceni, privind decretarea stării de urgenţă.

Într-o ediție specială Știrile Europa FM urmărim declarațiile făcute de Klaus Iohannis și le analizăm alături de Alice Iacobescu, Cătălin Striblea și invitații lor.

Printre măsuri, închiderea școlilor și universităților, angajări fără concurs în structurile MAI și în cele sanitare, posibilitatea de a plafona prețurile la medicamente, alimente și utilități (electricitate, apă, gaze, carburanți).

În Justiție, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită.

Președintele a subliniat că „Există posibilitatea de a fi impusă gradual restricție pentru circulația rutieră, aeriană, maritimă. Nu este o certitudine, ci o posibilitate”.

„Severitatea măsurilor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm. De astăzi, se instituie Starea de Urgență pe teritoriul României, pentru 30 de zile.

Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale care au dovedit că au rezultate în țările grav afectate.

Vizează și îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale. Este însă singura cale de a salva viețile celor de lângă noi. 

Este important ca oamenii să fie informați corect, astfel explic ce înseamnă starea de urgență. Școlile vor fi închise pentru protejarea tinerilor, activitatea din învățământul universitar și pre-universitar se suspendă.

Dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimente și la serviciile de utilitate publică (electricitate, apă, gaze, carburanți), în media prețului mediu dinaintea declarării stării de urgență.

Angajații din Apărare au dreptul la o majorare a salariului. În sprijinul angajaților și angajatorilor, se introduce posibilitatea ca aceștia să muncească de acasă. Cererile pentru prestații sociale pot fi depuse pe cale electronică.

Măsuri în domeniul sanitar: În structurile MAI și în cele sanitare, să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a ajuta în această perioadă.

ITM nu va face controale la angajatori în această perioadă, cu câteva excepții”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.

De luni, România intră în starea de urgență, în contextul înmulțirii cazurilor de nou coronavirus.

Luni dimineață, numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns în România la 158.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS