Decizii istorice in Parlamentul Ucrainei

Concomitent cu Parlamentul European, Parlamentul Ucrainei a ratificat acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Tot astăzi, aleșii ucrainieni au adoptat un proiect privind autonomia regiunilor separatiste din est dar și amnistierea anumitor combatanți din milițiile pro-ruse.

În legătură video directă cu Parlamentul European de la Strasbourg, Parlamentul ucrainean a ratificat în unanimitate acordul istoric de asociere cu Uniunea Europeană. După vot, parlamentarii au intonat imnul naţional ucrainean iar preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat ulterior acordul, în aplauzele celor prezenţi.

La Strasbourg însă nu a fost unanimitate, acordul a obţinut 535 de voturi pentru, 127 de voturi împotrivă şi 35 de abţineri. Trebuie spus că deși acordul are componente politice şi economice, deocamdată el rămâne în mare parte un act simbolic, pentru că UE a anunţat amânarea intrării în vigoare a acordului de liber schimb până la sfârşitul lui 2015. Bruxellul a luat acestă decizie pentru a permite discuţii cu Rusia, care se opune acordului de asociere Ucraina – Uniunea Europeană.

Tot astăzi Parlamentul ucrainean a adoptat proiectul de lege depus de preşedintele Petro Poroşenko care prevede mai multă autonomie pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei şi care fixează de asemenea alegeri locale în aceste regiuni, la 7 decembrie.

Mai mult, parlamentarii ucrainieni au aprobat și proiectul președintelui Poroșenko privind amnistierea ‘participanţilor la evenimentele din Doneţk şi Lugansk’, două fiefuri ale rebelilor proruşi.

Conform preşedinţiei, proiectul de lege scuteşte de la proceduri penale şi administrative combatanţii, cu excepţia celor care s-au făcut vinovaţi în special de ‘crime, violuri şi terorism’. Potrivit presei ucrainene, o excepţie de la această amnistie sunt şi cei responsabili de doborârea avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines la 17 iulie, soldat cu 298 de morţi.