Decizie istorică la Chișinău: Parlamentul cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul țării

Decizie istorică la Chișinău: Parlamentul cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Aleșii au adoptat o declarație în acest sens. Practic, Moscovei i se solicită să-și retragă soldații mobilizați în Transnistria. Documentul arată că menținerea acestora reprezintă o amenințare constantă la adresa securității și stabilității în zonă.

Cu 61 de voturi ”pentru”, parlamentarii au adoptat Declaraţia privind retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova. Adoptarea acesteia are o dublă însemnătate, pentru că moldovenii marchează 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană, care a pus capăt războiului ”cald” din Transnistria.

Prin această declaraţie, parlamentarii atrag atenţia că ”staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale Republicii Moldova.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a explicat că această declaraţie nu reprezintă o incitare sau o provocare pentru Rusia.

Această inițiativă a fost susţinută de partidele pro-europene. În semn de protest, comuniştii au lipsit de la şedinţa Parlamentului, iar socialiştii au părăsit sala.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS