Confidenţialitate

Decizie importantă a Uniunii Europene: mașinile noi pe benzină, motorină și hibride vor fi interzise din 2035 | AUDIO

Țările din blocul comunitar au votat proiectul cu un amendament al Germaniei, care nu era de acord cu propunerea inițială. Doar mașinile pe combustibili sintetici vor putea fi vândute și după 2035.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Textul legislativ aprobat de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene va obliga producătorii de mașini să nu mai fabrice mașini noi care să emită dioxid de carbon, începând cu anul 2035.

Pe scurt, va fi interzisă vânzarea mașinilor noi care funcţionează pe benzină şi motorină, precum şi a celor hibride, în beneficiul automobilelor complet electrice.

A fost admis însă un amendament al Germaniei care s-a opus proiectului inițial. Concret, Berlinul a dorit ca vânzările de mașini noi pe combustie să fie permise în continuare dacă utilizează combustibili sintetici, neutri în privința emisiilor de dioxid de carbon.

Este vorba despre combustibili gazoși și lichizi, cum ar fi hidrogenul, metanul, motorina și benzina obținute din electricitate regenerabilă, nu ca în prezent când benzina și motorina sunt obținute din petrol prin rafinare.

Polonia a votat împotriva acestei legi. Italia, România şi Bulgaria s-au abţinut cu prilejul votului din rândul miniştrilor europeni ai Energiei reuniţi la Bruxelles.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prețul combustibilului a scăzut ușor în România, dar analiștii sunt precauți. „Să nu ne bucurăm prea devreme” | AUDIO