Decizie ICCJ – Profilul personal de Facebook este spatiu public, nu privat

Instanța Supremă a respins astfel recursul unui fost director din prefectura Mureș a cărui postare pe rețeaua de socializare a fost considerară discriminatorie și sancționată ca atare.

Profilul personal de Facebook este spațiu public, nu privat – așa au decis judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În România, cazul reprezintă o premieră, iar decizia Înaltei Curți este irevocabilă.

În 2012, în timpul protestelor de stradă împotriva guvernării Boc, Mircea Munteanu – director de cabinet al prefectului din Târgu Mureș la acea vreme – a postat pe contul personal de Facebook mesajul: ‘Arbeit macht frei – asta sa inteleaga protestatarii’.

În traducere, proverbul german înseamnă ‘munca eliberează’ și a fost folosit cA lozincă la întrările în lagărele de exterminare din Germania nazistă

Postarea fostului director din prefectura Mureș a fost sancționată de Consiliul pentru Combaterea Discriminării cu amendă de 1000 de lei.

Munteanu a atacat hotararea in instanta, invocand ca pagina sa de Facebook ar fi spatiu privat.

Instanta din Mures i-a respins contestatia, iar acesta a mers la Inalta Curte unde a făcut recurs.

Judecătorii au respins însă ca nefondat acest demers și au stabilit definitiv că profilul personal de Facebook – chiar dacă este accesibil unui număr restrâns de persoane – este spațiu public.