Decizie definitiva in Republica Moldova. Renato Usatii a fost scos din cursa electorala

Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel din Chișinău cu privire excluderea Partidului ‘Patria’ din alegerile parlamentare de astazi. Pe buletinele de vot, in dreptul acestuia va fi aplicată ștampila ‘RETRAS’.

Partidul Patria, condus de controversatul om de afaceri Renato Usatîi, e acuzat că a folosit în campanie aproximativ 430.000 de euro, bani proveniţi din străinătate, fapt interzis de legislaţie.

Usatîi a negat acuzaţiile şi a declarat că este victima unui scenariu politic. El sustine că nu a cheltuit banii care i-au fost trimişi de peste hotare, si despre care spune ca au fost transferaţi de o companie off-shore. ‘Banii nu au ajuns în cont şi evident că nu s-au cheltuit. Acest off-shore a fost fondat în octombrie 2014. În octombrie deja era clar care o să fie provocarea’, a spus politicianul.

Comisia Electorală Centrală a primit o sesizare din partea Inspectoratului General de Poliţie, care ar fi prezentat dovezi că Partidul Patria ar fi utilizat în campanie 8,1 milioane de lei moldoveneşti proveniţi din străinătate.

Totodată, partidul nu ar fi raportat aceşti bani Comisiei, aşa cum era obligat să facă. Astfel, Comisia Electorală Centrală a cerut excluderea acestui partid din cursă şi confiscarea sumei respective.

Partidul Patria era creditat cu 8 la sută din intenţiile de vot, în timp ce pragul electoral pentru intrarea în Parlamentul de la Chisinau este de 6 la sută.