Decizie CCR: Abuzul în serviciu este parțial neconstituțional

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit cu unanimitate de voturi că infracțiunea de abuz în serviciu este parțial neconstituțională.

Mai exact, Curtea Constituţională a decis că definiţia abuzului în serviciu este constituţională în măsura în care ”executarea defectuaosă a atribuţiilor de serviciu” din definiţia din Codul Penal înseamnă ”încălcarea legii”.

Acest lucru înseamnă că judecătorii CCR au admis parțial sesizările privind excepțiile de neconstituționalitate la infracțiunea de abuz în serviciu. Potrivit președintelui interimar al CCR, Valer Dorneanu, judecătorii au recomandat ca sintagma ”îndeplinește în mod defectuos” să fie înlocuită cu sintagma ”îndeplinește prin încălcarea legii”.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii ”constată că dispozițiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma ‘îndeplinește în mod defectuos’ din cuprinsul acestora se înțelege ‘îndeplinește prin încălcarea legii’ ”.

De asemenea, judecătorii au constatat că articolul 13 din legea nr. 79/2000 este constituțional în raport cu criticile formulate.

Articolul 297 din Codul Penal: ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000: ”în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Una dintre aceste excepţiile de neconstituționalitate a fost ridicată de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, trimisă în judecată de DNA în mai multe dosare, inclusiv pentru abuz în serviciu.

În sesizările către CCR, noţiunea de “abuz în serviciu” este neclar definită în Codul penal.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS